Димитровград се присъединява към водната асоциация в Хасково

0

Общински съвет Димитровград реши днес ВиК-Димитровград да се присъедини към обособената територия, обслужвана от ВиК – Хасково и да премине към Асоциация по ВиК-Хасково, съобщиха от областната администрация. За да разясни на съветниците, а чрез тях и на гражданите на Димитровград, предимствата на предстоящата консолидация във водния сектор, в заседанието участва и Областният управител Станислав Дечев.

Димитровград си имат собствено ВиК, а цената на водата там е 1.86 лв. За сравнение, останалите общини, част от ВиК Хасково, плащат по 3.04 лв. за кубик. Сред тях и Свиленград, където последното повишение беше през ноември миналата година, когато беше включена таксата за пречистване на отпадните води, след изграждането на пречиствателната станция.

Именно разликата в цената възпрепятстваше обединението и се превърна в крайъгълен камък на дебатите в ОбС – Димитровград. Експертно становище по темата за реформата във ВиК-сектора изразиха и представителите на МРРБ Ивета Маринова и Ивайла Петрова, както и експертът от Областна администрация Хасково Венета Вълканова.

„С популизъм и демагогия не се управлява“, с тези думи се обърна към част от съветниците кметът на община Димитровград Иво Димов. Той посочи, че 5-годишната програма за инвестиции за ВиК- Димитровград възлиза на 153 милиона лева. „Това е непосилна сума за дружеството“, подчерта Иво Димов. „Консолидацията ще позволи да се кандидатства по ОП „Околна среда“  и да се инвестира по приоритетни обекти“, обясни той.

Областният управител Станислав Дечев пресече спекулативните твърдения за цената на водата.

„Цената на водата не се определя от общините и от общинските съвети. Така ще е и в бъдеще. Цената се изчислява от КЕВР по специална методика“, припомни на съветниците губернаторът. „Водата в Димитровград ще поскъпне, независимо дали ще се случи консолидацията или не. Затова е по-добре да работим заедно и солидарно всички общини от Област Хасково. Това е единствената възможност да се инвестира в този сектор и той да работи ефективно“, каза още Областният управител на Хасково Станислав Дечев, разпространиха от пресслужбата му.

Димитровградчани обаче са повече от убедени, че цената на водата им ще скочи драстично. От друга страна, невключването на някоя от общините от Хасковската водна асоциация ще възпрепятства останалите в усвояването на средствата. Такъв проблем се очертава в 14 общини от 4 области. Най-голяма съпротива срещу обединяването има в Пазарджик – цели 10 общини са против. В Габрово, Кюстендил, Монтана също има населени места, които отказват да се присъединят към ВиК асоциациите. Отказът е с мотив, че при присъединяването към областта цената може да се увеличи. В Берковица например, която има собствено ВиК дружество, цената е 1.08 лв./куб.м, докато в Монтана тя е 1.94 лв./куб.м.

Консолидацията обаче е сред изискванията на Европейската комисия, за да отпусне финансирането от 2.3 млрд. лева по оперативните програми за пречиствателни станции и ВиК инфраструктура в градски агломерации с над 10 хиляди души. Според утвърдените документи във всяка област ще се въведе единна цена. Това означава, че в общините, които не искат да се включат във ВиК асоциациите, цената за домакинствата може и да се покачи, каза министър Лиляна Павлова на конференция в столицата, посветена на водите. При сега действащи 51 ВиК дружества след реформата трябва да останат 29.

Павлова каза, че има голямо неразбиране в системата и никой не цели да „закрива“ ВиК оператори. „Те стават част от едно акционерно дружество. По места техниците, инженерите остават да работят. Но просто ние нямаме нужда – давам пример с Пазарджик – да имаме десет финансови дирекции, десет администрации, вместо да имаме една обща администрация, това е абсолютно разпиляване на ресурс и инвестиции“, каза регионалният министър. Целта не е да отнемем властовия ресурс на кметовете, а да управляваме по-ефективно водния сектор, допълни тя.

Нови цени на водата ще има най-рано от 2017 г. Те зависят до голяма степен от бизнес плановете на ВиК дружествата до 2022 г., като крайният срок за представянето им е 3 юни тази година. В зависимост от състоянието на активите и плановете за инвестиции, а операторите предвиждат една немалка инвестиция от над 200 млн. лв. (годишно) в намаляване на загубите и подобряване на системите, ще бъде определена новата цена на водата, каза Павлова и припомни, че държавата е приела праг на поносимост за цената на водата – 2.5% от средния доход на домакинствата в дадена област. Така излиза, че цената може да скочи в диапазона от 3.5 лв./куб.м до 5.5 лв./куб.м. Средната цена за страната сега е 1.80 лв./куб.м.

Previous articleОбщинските съветници не гласуваха продажбата на 7 апетитни земеделски имота и 2 апартамента
Next articleРезервоар, пълен с контрабандни цигари, откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...