Духов оркестър „Костадин Манов“ отбелязва 60-годишен юбилей

0

С голям концерт музикантите от „Костадин Манов” ще отбележат 60-годишнината от създаването на духовия оркестър. Културното събитие, което се очаква да предизвика огромен интерес от страна на свиленградчани, е на 27 май от 18.30 часа в салона на читалище „Просвета 1870”.

Оркестърът е уникален и според специалистите подобен на него няма в цялата страна. Той е самодеен, съставен от над 27 любители на духовата музика, със смел и атрактивен репертоар. Освен класическите пиеси, музикантите от духовия оркестър изпълняват и съвременни парчета, филмова музика, инструментали към песни на АББА и др. Затова и концертите им винаги пълнят залата на читалището с ентусиазирана публика.

Васил Василев получи “Златен век” – печат на Симеон Велики и грамота на официална церемония в навечерието на 24 май.Министърът на културата връчи по традиция отличия на дейци от различни области на изкуствата за приноса им в развитието на българската култура и духовност.
Васил Василев получи “Златен век” – печат на Симеон Велики и грамота на официална церемония в навечерието на 24 май. Министърът на културата връчи по традиция отличията на дейци от различни области на изкуствата за приноса им в развитието на българската култура и духовност.

Почти всички неща, които ще покажем на юбилейния концерт са нови, каза диригентът на Духовия оркестър Васил Василев, който беше отличен преди броени дни от министъра на културата Вежди Рашидов със “Златен век” – печат на Симеон Велики и грамота.

Василев благодари на читалището, както и на музикантите за усилията, които полагат по време на репетициите и за времето, което посвещават на каузата „духов оркестър”. Той благодари още на колегата си – Димитър Янакиев, който посочи като основен двигател в издирването на партитурите за нетрадиционния репертоар, както и на предишния диригент Васко Славов за положените основи на съвременното звучене на свиленградския духов оркестър.

Организаторите запазиха част от изненадите на предстоящия концерт в тайна, но все пак съобщиха, че участие в него ще вземат музиканти от Детската музикална школа в града. Публиката ще може да чуе изпълненията на Антоан Скерлев – тромпет, както и на просвирилия в духовия оркестър едва на четири годинки – Иван Петков – Ванката, който в момента е ученик в Музикалната академия в Пловдив. Публиката ще може да се наслади на участието на набралото сила музикално трио „Свилена”, както и на фолклорната певица – Надя Казакова,  която ще се включи в концерта с общо изпълнение с музикантите на „Девойко, мари хубава”.

Специален гост на юбилея ще бъде проф. Петко Радев, който има над 11 години кариера в Миланската скала. Очаква се да пристигнат още диригента на Българската армия и на Гвардейския духов оркестър – Ради Радев, както и диригента на представителния оркестър на МВР – Александър Иванов. Покани са изпратени и на големия български композитор и сивленградчанин – Александър Текелиев, на Ангел Джунински, основател на детската духова школа в Свиленград, както и на ректора на Пловдивската академия проф. Милчо Василев. Гост солист на музикалното събитие ще бъде Стефан Стефанов – концерт майстор и солист на Софийски градски духов оркестър.

Честването на юбилея съвпада с рождения ден на диригента – Васил Василев, който се оказа и най-младият член на Духовия оркестър. Сред „опитните”, продължаващи да свирят има и такива, които имат „навъртяни” вече 40 години творчески път в оркестъра – Петър Петров и Николай Сарандиев. Усилията сега са насочени към подмладяване на състава и естественото вливане на децата от духовата школа в големия състав, коментират музикантите. В изцяло мъжкия им състав в последната година се наблюдава и нежно присъствие. Три дами се завърнаха към духовата музика – Величка Кирева – обой, Мариана Христова и Марияна Атанасова – флейти. Наскоро музикантите се сдобиха с нови инструменти по голям читалищен проект. По друг предстои ремонт на помещението за репетиции, което често се наводнява.

Оркестърът стои в основата на една от най-мащабните и ежегодни благотворителни инициативи, провеждани в града ни, съвместно с фондация „Искам бебе”, подпомагаща семейства с репродуктивни проблеми. Миналата година, съвместно с общината и читалището, музикантите поставиха основите на една друга инициатива – организирането на фестивал на духовите оркестри, която ще бъде продължена и тази година.

Оркестърът е създаден през 1956 г. Дотогава е имало различни струнни формации, но изцяло духов оркестър е създаден едва след Втората световна война. След смъртта на дългогодишния му диригент К. Манов, оркестърът е преименуван от „Граничар” на „Костадин Манов”. На големия юбилей ще присъства цялото семейство на емблематичния диригент. Плакети ще бъдат връчени на шест души, станали част от оркестъра от още от самото му създаване.

През годините, духовият оркестър е имал множество отличия. Той дори е бил представителен оркестър на България, има присъдена през 2006 г. „Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци, а сред музикантите в оркестъра през годините има 9 носители на орден на „Кирил и Методий” III степен.

В последните години музикантите ни имаха възможност да покажат таланта си на различни участия в страната и в чужбина – Словакия, Италия и др. През юни оркестърът ще гостува на Фестивала на черешата в Текирдаг, Турция.

Previous articleАмфетамини в сол и анаболи спряха митничарите на Капитан Андреево
Next articleДъжд и елегантност на бала на ПГССИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...