Връчиха наградите за просвета

0

Мария Петрова и Атанаска Славеева получиха призовете учител и ученик на годината

Годишните награди „Ученик и учител на годината” бяха връчени в Свиленград. Събитието се организира от общината и се провежда по традиция в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Мария Петрова от СОУ „Д-р Петър Берон” получи статуетката „Учител на годината”, обяви заместник-кметът Мария Костадинова, която връчи наградите на призьорите на церемонията в ресторант „Марица”. Преподавателката по физическа култура и през тази година успя да поведе отбора по пожароприложен спорт на училището към победа. Освен работата с младите огнеборци, които са безапелационни първенци в републикански и областни първенства в последните години, с класирания на международни състезания, Мария Петрова бележи успехи и с волейболният отбор на училището – 5-7 клас.

За номер едно сред учениците беше обявена ученичката от ПГССИ „Христо Ботев” Атанаска Славеева. Единадесетокласничката се класира на пето място в областния кръг на олимпиадата по химия, успешно беше и участието й в националното състезание. Атанаска участва в мобилна практика в Холандия по проект, който й помогна да сформира екип и да разработи собствен проект „Ферма за здравословно хранене и спорт“, представен на ученическия форум „Добри практики в биоземеделието и селския туризъм“ и предизвикала сериозен научен интерес. Атанаска е член на ученическия съвет, особено активна в доброволчески и благотворителни кампании. През изминалата година е инициирала три такива акции.

10 преподаватели от училищата и детските градини в общината и 5-ма ученици бяха номинирани за престижните отличия. Номинациите бяха направени от педагогическите съвети на учебните заведения, а призьорите бяха определени от специална комисия по предварително зададени критерии.

За първа година с номинации не излязоха ПГССИ „Христо Ботев“ и ПУИ „Стефан Василев“. Всички преподаватели работеха отлично през годината и нямаше как да изберем кой от тях е най-добрият, споделиха от ПГССИ. Номинирани за учител на годината бяха още Веселина Дренска от ОДЗ „Зорница“, Иванка Колева – ЦДГ „Детелина“, филиал с. Момково, Кера Иванова ЦДГ „Снежанка“, Красимира Христова ЦДГ „Радост“, Мария Михайлова ОУ „Иван Вазов“, Мария Русинова от ЦДГ „Слънце“, Пейка Байнова ОУ „Христо Ботев“ , с. Левка, Наталия Георгиева от ОУ „Любен Каравелов“, кв. Гарата и Станка Латинова от НУ „Христо Попмарков“.

За Ученик на годината СОУ „Д-р Петър Берон“ номинира Василия Костова от 11 клас, която досигна до областния кръг на олипидата по английски езк, а на областния кръг на олимпиадата по български език и литература беше единствената с отлична оценка. За втора година тя печели стипендия от националния конкрус „1000 стипендии” в конкуренция с ученици от цялата страна. Номинации получиха още четвъртокласничката Ася Беева от ОУ „Иван Вазов“, Зина Асенова – 4 клас в ОУ „Любен Каравелов“ и Радостина Иванова – 8 клас на ОУ „Христо Ботев“, с. Левка.

Специални участници на церемонията по връчването на наградите за просвета бяха малките музиканти от детската духова школа, клуб по спортни танци „Меджик” и „Веселите звънчета” с ръководител Татяна Балджиева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...