Нов ред при паркирането

0

Три варианта за паркирането в града бяха разгледани от постоянните комисии в местния парламент и ще бъдат подложени на гласуване идната сряда. Вариантите са разработени от специално създадена работна група, чиято цел е да сложи ред в хаоса с паркирането в града, което пречи и на шофьори, и на пешеходци.

Първият вариант е досегашният – безплатно паркиране и предвиден платен служебен абонамент. Заради доброволният характер на “плащането” обаче, вариантът се оказва неефективен. До момента продължава да няма нито едно подадено заявление от страна на фирма или учреждение, че ще заплащат ползваните от тях паркоместа.

Вторият, посочен в доклада, вариант е свързан с платена “синя зона”. Очаква се обаче въвеждането му да създаде трудности за хората живеещи и работещи в центъра на града. Отделно – броят на паркоместата и обособените паркинги не бил достатъчен, посочват от работната група, чийто председател е заместник-кметът Мария Костадинова. Около 170 хил. лв. ще струва въвеждането на метода, показват изчисленията. Но пък от друга страна се гарантира голям приход в общинския бюджет.

Има изготвен и трети вариант, около който се обединиха и повечето общински съветници по време на дебатите в комисиите. А работната група счита, че той ще въведе баланс между служебното паркиране и паркирането от страна на граждани, гарантирайки им достатъчно паркоместа.

Според проекта за решение ще бъдат въведени два режима на паркиране – временен и постоянен. Временният режим е през работните дни от 08.00 часа до 18.00 часа, а постоянният е денонощен. Обособени са три зони на паркиране, с различни цени. В първата зона, почасовото паркиране за една година ще струва 260 лева, а постоянното, т.е. през всичките дни на годината 780 лева.

Във втора и трета зона цените падат драстично и съответно са 170 лева и 340 лева. Според проекта местата ще бъда обозначени с типови табели „служебен абонамент” и те не могат да бъдат повече от 30% от общия брой паркоместа в града, одобрени от ОбС. За реда на паркирането ще се грижи репатриращ автомобил по известен като „паяк”, който ще прибира нарушителите. Въвеждането му ще струва около 90 хил. лв.

С особено мнение е подписал доклада на комисият Христо Щерев. Според него вторият вариант със синя зона е доста по-удачен от останалите. Анализът, на който се основава доклада, по думите му, се основава на увеличеният брой автомобили. А истинският проблем, според Щерев е неспазването на Закона за движение по пътищата от страна на шофьорите. Според него синя зона и паяк ще гарантират повече ред в паркирането от всичко останало.

Общо 918 е броят на паркоместата в централната част на града. Те са обособени в 7 паркинга. На предстоящата общинска сесия ще бъдат направени необходимите промени свързани с организацията на движението. Ако промените бъдат приети, те ще влязат в сила  от 1 юли тази година. На практика свиленградчани очакват промените да бъдат в положителна посока и това до известна степен да реши трайно проблема.

Previous articleВръчиха наградите за просвета
Next articleРокли от онлайн магазин Laleto

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...