Свиленград отбеляза Международният ден на музеите

0

Историческият музей в Свиленград отбеляза на сбирка с приятели Международният ден на музеите – 18 май. Най-малката посетителка на културното средище в празничния ден бе едва няколко месечната Цвети, чието семейство почти не пропуска музейно събитие, заедно с каката – първокласничката Яна. Присъстваха още краеведи, приятели от пенсионерския клуб, тракийци и др.

Директорът на музея Елена Митева прочете поздравителен адрес, разпратен до всички музеи от името на министъра на културата Вежди Рашидов, а после благодари на всички с отношение към случващото се в музея и организираните събития с почерпка в градината.

музейИсторическият музей в Свиленград е открит през 2007 година и догодина ще отбележи десет години от създаването си. Той се помещава в емблематичната „Къща на Цукровски”. Домът е построен от д-р Цукровски през 1933 година по негова инициатива и съгласно изготвени от него планове на дома. Това е една от от най-модерните, красиви и стилни жилищни постройки от годините между двете световни войни. Изградена е в стил сецесион, на два етажа, свързани с вътрешно дървено стълбище. През 1980г. със заповед на председателя на изпълкома на Окръжния народен съвет-Хасково жилището на д-р Цукровски е отчуждено в полза на държавата. В него по-късно е настанена детската библиотека на Свиленград.

Само след броени дни, в Нощта на музеите, която отбелязваме на 21 май, в емблематичната къща ще бъде открит и специално подреден кът, посветен на д-р Цукровски.

Няколко експозиции  могат да разгледат посетителите на музея и гостите на града. Сред тях са копринените облекла на свиленградчанки, запазени през десетилетията, обединени под надслов „Градът на коприната”, друга на тема „Свиленград – град на бежанци”, още – „Свиленград и Балканските войни”, както и различни археологически предмети, открити в района.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...