Свиленград отбеляза Международният ден на музеите

0

Историческият музей в Свиленград отбеляза на сбирка с приятели Международният ден на музеите – 18 май. Най-малката посетителка на културното средище в празничния ден бе едва няколко месечната Цвети, чието семейство почти не пропуска музейно събитие, заедно с каката – първокласничката Яна. Присъстваха още краеведи, приятели от пенсионерския клуб, тракийци и др.

Директорът на музея Елена Митева прочете поздравителен адрес, разпратен до всички музеи от името на министъра на културата Вежди Рашидов, а после благодари на всички с отношение към случващото се в музея и организираните събития с почерпка в градината.

музейИсторическият музей в Свиленград е открит през 2007 година и догодина ще отбележи десет години от създаването си. Той се помещава в емблематичната „Къща на Цукровски”. Домът е построен от д-р Цукровски през 1933 година по негова инициатива и съгласно изготвени от него планове на дома. Това е една от от най-модерните, красиви и стилни жилищни постройки от годините между двете световни войни. Изградена е в стил сецесион, на два етажа, свързани с вътрешно дървено стълбище. През 1980г. със заповед на председателя на изпълкома на Окръжния народен съвет-Хасково жилището на д-р Цукровски е отчуждено в полза на държавата. В него по-късно е настанена детската библиотека на Свиленград.

Само след броени дни, в Нощта на музеите, която отбелязваме на 21 май, в емблематичната къща ще бъде открит и специално подреден кът, посветен на д-р Цукровски.

Няколко експозиции  могат да разгледат посетителите на музея и гостите на града. Сред тях са копринените облекла на свиленградчанки, запазени през десетилетията, обединени под надслов „Градът на коприната”, друга на тема „Свиленград – град на бежанци”, още – „Свиленград и Балканските войни”, както и различни археологически предмети, открити в района.

Previous articleБойко Борисов откри високоскоростното жп трасе Любимец – гръцка граница
Next articleБез инциденти на матурите в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...