Бойко Борисов откри високоскоростното жп трасе Любимец – гръцка граница

0

Министър-председателят Бойко Борисов откри обновения железопътен участък Любимец – гръцка граница и новата гара в Любимец. Той  бе придружен от Областния управител на Хасково Станислав Дечев, министъра на транспорта Ивайло Московски, депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Евгения Ангелова, представители на НКЖИ, кметове на общините от областта.

Официалните лица пристигнаха в Любимец с влак по новото трасе, където беше ремонтирана и жп гарата. Преди това беше открит и участъка Димитровград – Симеоновград. Близо 2,4 мл бяха  инвестирани в ремонт на железен мост над р. Марица при Симеоновград.

Бойко Борисов и министър Московски пътуваха по изцяло обновеното трасе от Любимец до Свиленград. Локомотивът, който  беше управляван лично от министър-председателя,  разви скорост от 205 км/ч.

Отсечката е част от проекта  „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай – Свиленград“, който е на обща стойност 424 млн. лева.

„Скоро ще можем да пътуваме бързо и удобно с високоскоростни влакове, както днес  пътувахме с експресния влак от Симеоновград до жп гарата в Любимец”, каза премиерът  Бойко Борисов. Той уточни, че новото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорост от 160 км/ч. до 220 км/ч. В рамките на проекта за изграждане на жп линията Първомай – Свиленград са модернизирани жп гарите Димитровград, Нова Надежда, Симеоновград, Любимец, Свиленград и Харманли.

По думите на министър Московски, до няколко месеца ще бъде завършено и направлението от гр. Пловдив до гр. Септември и ще остане да бъде реализиран участъкът до София и границата ни със Сърбия.

Московски добави, че ще бъдат положени максимални усилия, освен новата инфраструктура, до няколко години да има и нови влакове, които да се движат по нея. Министърът посочи, че има проектна готовност и за жп проектите в Северна България. „На идеен проект имаме готовност за отсечките Мездра – Горна Оряховица, Русе – Варна, Видин – София“.

„За новия програмен период нашата цел е довършването на започнатите жп направления“, каза Московски. „До няколко години от Сърбия до Турция, Гърция и до пристанище Бургас товарите ще пътуват по изцяло обновени трасета, позволяващи бързо и сигурно пътуване“, посочи още той.

Previous articleСилно начало за свиленградчанчетата на турнира във Франция
Next articleСвиленград отбеляза Международният ден на музеите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...