Бойко Борисов откри високоскоростното жп трасе Любимец – гръцка граница

0

Министър-председателят Бойко Борисов откри обновения железопътен участък Любимец – гръцка граница и новата гара в Любимец. Той  бе придружен от Областния управител на Хасково Станислав Дечев, министъра на транспорта Ивайло Московски, депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Евгения Ангелова, представители на НКЖИ, кметове на общините от областта.

Официалните лица пристигнаха в Любимец с влак по новото трасе, където беше ремонтирана и жп гарата. Преди това беше открит и участъка Димитровград – Симеоновград. Близо 2,4 мл бяха  инвестирани в ремонт на железен мост над р. Марица при Симеоновград.

Бойко Борисов и министър Московски пътуваха по изцяло обновеното трасе от Любимец до Свиленград. Локомотивът, който  беше управляван лично от министър-председателя,  разви скорост от 205 км/ч.

Отсечката е част от проекта  „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай – Свиленград“, който е на обща стойност 424 млн. лева.

„Скоро ще можем да пътуваме бързо и удобно с високоскоростни влакове, както днес  пътувахме с експресния влак от Симеоновград до жп гарата в Любимец”, каза премиерът  Бойко Борисов. Той уточни, че новото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорост от 160 км/ч. до 220 км/ч. В рамките на проекта за изграждане на жп линията Първомай – Свиленград са модернизирани жп гарите Димитровград, Нова Надежда, Симеоновград, Любимец, Свиленград и Харманли.

По думите на министър Московски, до няколко месеца ще бъде завършено и направлението от гр. Пловдив до гр. Септември и ще остане да бъде реализиран участъкът до София и границата ни със Сърбия.

Московски добави, че ще бъдат положени максимални усилия, освен новата инфраструктура, до няколко години да има и нови влакове, които да се движат по нея. Министърът посочи, че има проектна готовност и за жп проектите в Северна България. „На идеен проект имаме готовност за отсечките Мездра – Горна Оряховица, Русе – Варна, Видин – София“.

„За новия програмен период нашата цел е довършването на започнатите жп направления“, каза Московски. „До няколко години от Сърбия до Турция, Гърция и до пристанище Бургас товарите ще пътуват по изцяло обновени трасета, позволяващи бързо и сигурно пътуване“, посочи още той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...