Без инциденти на матурите в Свиленград

0

Без инциденти протече днешната матура по БЕЛ в община Свиленград. 119 зрелостници от двете училища в общината се явиха на задължителния изпит, който започна в 8.00 часа в сградата на ПГССИ „Христо Ботев”. Само един ученик от същото училище, на самостоятелна подготовка, е решил да отложи явяването си.

Час и половина след началото на изпита започнаха да излизат и първите ученици.

Изненадващо лесен беше теста, разказа Георги, който смята да кандидатства „мениджмънт в туризма”. От това, което чух предварително като коментари, очаквах да е доста по-трудно, разказа ученикът.

Като цяло нищо по-трудно, потвърдиха, излизайки, Теодора Милушева и Христо Петров от СОУ „Д-р Петър Берон”. На пейките пред сградата на професионалната гимназия, както всяка година, ги очакваха класните им ръководителки. Те също разпитваха възпитаниците си дали са се справили, както и дали са обърнали внимание на 41-ви въпрос. Задачата изисква писане на интерпретативно съчинение по тема върху падналото се произведение. Тази година това беше откъс от „Гераците” на Елин Пелин. Темата е „Разрушената хармония”.

Доста от зрелостниците в Свиленград обаче са решили да не пишат по нея или са били съвсем лаконични в разсъжденията си. Мария обяснява, че няма нужда, тъй като вече е приета в УНСС, а по-висока оценка не й е необходима. Родители на други зрелостници също споделиха, че децата им вече са студенти, след като са се явили на предварителните изпити в някои ВУЗ-ове. Но все пак децата им ще довършат и ще пишат по всички точка от теста.

Как са се справили зрелостниците на днешния изпит ще стане ясно след излизането на резултатите – до 10 юни.

И в Свиленград обаче мерките за сигурност срещу преписване бяха безпрецедентни, подобно на тези в цялата страна. Изпитът протече в присъствието на десетки квестори, експерт от РИО – Хасково и под онлайн наблюдение от страна на служители на Министерството на образованието.

Носеха се предварителни слухове за „бръмбари”, но на изпита те не се потвърдиха официално. За разлика от миналата година, през тази няма нито един заловен преписвач. За пръв път беше задължително местата на всеки зрелостник да бъдат предварително обозначени с табелки с номера и схема с учениците, които стоят на тях, така че да се виждат от камерите. В случай на несвойствени действия, от МОН да могат да сигнализират на училището точно в коя зала и на кое място да проверят за преписвач.

Днес беше и националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. С оценките от него, те могат да кандидатстват в езиковите и математическите гимназии. Изпитът се състои от два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул – 90 минути.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература за VII клас ще бъдат обявени до 3 юни

 

Въпреки предприетите мерки срещу преписване на зрелостния изпит обаче, министърът на образованието и науката Меглена Кунева е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров за купена матура, съобщи пресцентърът на МОН. Това е станало, след като пред нея, представител на Икономическа полиция и ресорния за средното образование заместник-министър Диян Стаматов репортер на Нова тв е съобщил, че е платил за верните отговори от матурата по литература.

Източници от полицията съобщават за БНР, че до момента в МВР са получени три сигнала, свързани с продажба на отговорите на матурите. И по трите вече се работело. Във фейсбук вече се предлагали отговори за матурата по математика, биология и история, която ще се проведе в петък, 20 май.

Previous articleСвиленград отбеляза Международният ден на музеите
Next articleВнесоха обвинението срещу бившия шеф на Митница Свиленград Тодор Караиванов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...