Казанджии протестират пред границата с Турция заради домашната ракия

0

Близо 200 казанджии от района на Пловдив, Хасково, Бургас, София и др. части на страната протестират пред пункт Капитан Андреево. Сред тях има и свиленградчани, собственици на ракиени казани. От близо 30 минути най-голямата ни сухопътна граница с Турция е блокирана от производителите на ракия. Блокадата на границата е координирана. Съпроводена е с подобни протести на други пунктове. Блокиран, по информация на протестиращите, е и Дунав мост.

1Припомняме, че промени в Закона за акцизите и данъчните складове, приети в края на миналата година от парламента, предвиждат казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция „Митници“ и да работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не се използват.

Промените на правилата за варене на домашна ракия предизвикаха много протести на казанджиите, но това не отказа управляващите. Сред част от обвиненията срещу тях бяха, че убиват българските традиции. Според казанджиите промените ще унищожат не само казаните за ракия, но и дребното гроздопроизводство. Те твърдят, че предложените промени са лобистки, защитават големите производители на ракия и искат връщане на стария режим.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...