БСП избира нов лидер

0

Общинската структура на БСП в Свиленград избира нов лидер. Конференцията на социалистите е насрочена за 21 април, четвъртък. Няколко са номинациите, издигнати от партийните клубове. Това са председателят на общинския съвет Никола Динков, предприемачът Георги Илиев и 36-годишният инвеститор на капиталовите пазари Стамо Димитров.
Номиниран за трети мандат е и настоящият партиен лидер Христо Щерев. Според Устава на социалистите обаче, той няма право на повече от два поредни. Освен това Щерев коментира, че е време да остъпи от поста, който оглави след оставката на Димитър Митев, довършвайки неговия мандат. През 2008 година Щерев получи подкрепата на конференцията на общинската структура на БСП и беше редовно избран за неин председател, а през 2012 беше преизбран за втори мандат.
В годините назад председатели на партията са били и двама от другите номинирани – Никола Динков и Георги Илиев. Тази седмица обаче Динков категорично заяви, че смята да си направи отвод на предстоящия форум.
Въпреки че на конференцията могат да бъдат издигнати и други номинации, очаква се основните фаворити да бъдат Георги Илиев и Стамо Димитров, коментират социалисти.
И докато Георги Илиев е едно от най-разпознаваемите лица в БСП в Свиленград, нов в редиците на червените е инвеститорът на капиталови пазари Стамо Димитров. Той е партиен член от около година. На миналите местни избори Стамо Димитров беше сред кандидатите за общински съветници на БСП и малко не му достигна да влезе в ОбС.
Около 70 са делегатите, които ще гласуват на предстоящата конференция на БСП. те са избрани от близо 350-те души членска маса. Освен нов председател, общинската структура ще избира още членове на Общински съвет на БСП /Пленум/, Изпълнително бюро и Контролно ревизионна комисия. Свиленградските социалисти ще трябва да изберат и двама свои делегати за предстоящия конгрес на БСП в столицата, където ще се гласува за председател на партията от рекордните над 20 кандидатури.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...