Започна санирането на първия блок в Свиленград

2

В Свиленград започна санирането на панелките по Националната програма за енергийна ефективност. Вече е издигнато скелето на блок 8 в кв. Изгрев и от няколко дни строители работят по сградата. Това е първият блок в града, по който в следващите два месеца ще бъде извършено цялостно и безплатно саниране по правителствената програма.

Дочакахме го това саниране. Радваме се, че почна, коментираха доскоро скептични обитатели на блока. Процедурите започнаха преди повече от година, а част от собствениците вече бяха изгубили надежда, че ще се стигне до реалното реализиране на програмата.

Сега обаче са доволни, че от покрива се изчиства всичко, включително и кабелите, за да се направи ремонтът му. Предстои подмяна на дограмата и поставянето на външна изолация. Това е един от най-големите жилищни блокове в града – с шест входа, пет етажа и стотици обитатели.

изгрев 8Право на финансов ресурс по Националната програма и подписани договори имат общо 9 панелни блока в града с над 36 апартамента. В кв. „Изгрев” това са още бл. 4 и бл. 7, и още – блоковете на ул. „Граничар” 166, ул. „Димитър Благоев” 6-8, ул. „Васил Друмев” 8, бул. „България” 123, ул. „Стефан Стамболов” 26-28, ул. „Родина” 14. Разяснителната кампания започна през януари миналата година, а до подаване на документи достигнаха тези панелки, които успяха да съберат 100% съгласие на собствениците – трудоемка, а за някои – почти невъзможна работа.

В началото на тази година стана ясно, че още 10 панелни сгради, този път с под 35 апартамента, ще бъдат санирани безплатно, но със средства по европейската програма „Региони в растеж”. Общината в Свиленград подписа договори със сдруженията на 10 жилищни сгради – “Простор” бл. 4, “Бурденис” 8, “Простор” бл. 5, “Стефан Стамболов” 16, “Септемврийци” 12 и “Генерал Скобелев” 29, “Страшимир Дочков” 18, “Простор” 6, бул. “България” 132 и “Изгрев” 6.

Всички сгради, за които предстои саниране и по двете програми вече преминаха през етапа на нергийното обследване. Някои от блоковете вече са получили докладите на експертите, в които са вписани препоръките за постигане на енергийна ефективност. Други очакват с нетърпение да разберят какво ще се върши по фасадите на сградите, предвид досегашното им „разнообразие”.

Преди месец на второ четене Народното събрание прие промени в Закона за етажната собственост, с които се въвеждат глоби за  неизвършени неотложни ремонти и се забраняват дейностите по саниране на парче в големите жилищни сгради. Мерки по остъкляване на терасите, самостоятелно поставяне на изолации и др. ще могат да стават само със съгласието на 51 на сто от етажната собственост или с разрешението на общината.

2 COMMENTS

  1. Наистина жалко, че има такива неразумни/глупави люде, които поради завист или простотия, не могат да разберат, че това е една прекрасна и то безплатна инвестиция в тяхното жилище. Но умните хора са казали, къде точно ходи простотията !

  2. Браво на всички успели да се включат в прогарамата по санирането, а за тези будни граждани на панелките, които пречат на останлите да се включат, нека гледат какво се случва със съседните им блокове и нека знаят, че те са отговорни за това, че блоковете им няма да изглеждат по европейски и, че стойността им в бъдеще ще бъде от най – ниските в града. Срам и позор е, че има такива хора, които пречат на всички останали да се възползват от една 100 процента безплатна и наистина ефективна процедура по саниране в цялост, а не на парче!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...