Започна санирането на първия блок в Свиленград

2

В Свиленград започна санирането на панелките по Националната програма за енергийна ефективност. Вече е издигнато скелето на блок 8 в кв. Изгрев и от няколко дни строители работят по сградата. Това е първият блок в града, по който в следващите два месеца ще бъде извършено цялостно и безплатно саниране по правителствената програма.

Дочакахме го това саниране. Радваме се, че почна, коментираха доскоро скептични обитатели на блока. Процедурите започнаха преди повече от година, а част от собствениците вече бяха изгубили надежда, че ще се стигне до реалното реализиране на програмата.

Сега обаче са доволни, че от покрива се изчиства всичко, включително и кабелите, за да се направи ремонтът му. Предстои подмяна на дограмата и поставянето на външна изолация. Това е един от най-големите жилищни блокове в града – с шест входа, пет етажа и стотици обитатели.

изгрев 8Право на финансов ресурс по Националната програма и подписани договори имат общо 9 панелни блока в града с над 36 апартамента. В кв. „Изгрев” това са още бл. 4 и бл. 7, и още – блоковете на ул. „Граничар” 166, ул. „Димитър Благоев” 6-8, ул. „Васил Друмев” 8, бул. „България” 123, ул. „Стефан Стамболов” 26-28, ул. „Родина” 14. Разяснителната кампания започна през януари миналата година, а до подаване на документи достигнаха тези панелки, които успяха да съберат 100% съгласие на собствениците – трудоемка, а за някои – почти невъзможна работа.

В началото на тази година стана ясно, че още 10 панелни сгради, този път с под 35 апартамента, ще бъдат санирани безплатно, но със средства по европейската програма „Региони в растеж”. Общината в Свиленград подписа договори със сдруженията на 10 жилищни сгради – “Простор” бл. 4, “Бурденис” 8, “Простор” бл. 5, “Стефан Стамболов” 16, “Септемврийци” 12 и “Генерал Скобелев” 29, “Страшимир Дочков” 18, “Простор” 6, бул. “България” 132 и “Изгрев” 6.

Всички сгради, за които предстои саниране и по двете програми вече преминаха през етапа на нергийното обследване. Някои от блоковете вече са получили докладите на експертите, в които са вписани препоръките за постигане на енергийна ефективност. Други очакват с нетърпение да разберят какво ще се върши по фасадите на сградите, предвид досегашното им „разнообразие”.

Преди месец на второ четене Народното събрание прие промени в Закона за етажната собственост, с които се въвеждат глоби за  неизвършени неотложни ремонти и се забраняват дейностите по саниране на парче в големите жилищни сгради. Мерки по остъкляване на терасите, самостоятелно поставяне на изолации и др. ще могат да стават само със съгласието на 51 на сто от етажната собственост или с разрешението на общината.

Previous articleСвиленградските джипита протестират в сряда, четвъртък и петък
Next articleЗвезди от „Под прикритие“ на читалищната сцена в Свиленград

2 COMMENTS

  1. Наистина жалко, че има такива неразумни/глупави люде, които поради завист или простотия, не могат да разберат, че това е една прекрасна и то безплатна инвестиция в тяхното жилище. Но умните хора са казали, къде точно ходи простотията !

  2. Браво на всички успели да се включат в прогарамата по санирането, а за тези будни граждани на панелките, които пречат на останлите да се включат, нека гледат какво се случва със съседните им блокове и нека знаят, че те са отговорни за това, че блоковете им няма да изглеждат по европейски и, че стойността им в бъдеще ще бъде от най – ниските в града. Срам и позор е, че има такива хора, които пречат на всички останали да се възползват от една 100 процента безплатна и наистина ефективна процедура по саниране в цялост, а не на парче!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...