Свиленградските джипита протестират в сряда, четвъртък и петък

0

Свиленградските джипита спират работа в сряда. Личните лекари в града няма да приемат пациенти утре, от 11.00 до 13.00 часа в знак на протест срещу готвените от здравното министерство промени, които трябва да влязат в сила от 1 април. Според тукашните джипита те ще доведат до по-голям хаос в системата и до по-голяма бумащина, без никаква реална полза за пациента.

Протестите ще продължат няколко дни. В четвъртък медиците ще приемат пациенти само до 10.00 часа, увеличавайки времето на безпрецедентната ефективна стачка, а в петък кабинетите на общопрактикуващите лекари ще останат затворени през целия ден. Все пак са определени дежурни кабинети, които да приемат пациентите. Това в различните дни са съответно д-р Петрова, д-р Караиванова и д-р Дервенкова.

Този протест може би трябваше да се организира от пациентите, коментира д-р Васко Арнаудов за svilengrad24. Защото готвените промени, които в никакъв случай не могат да се нарекат реформа, са най-много в техен ущърб.

Докторът посочи като основен и дългогодишен проблем направленията и откровената лъжа, че техният брой сега ще бъде увеличен. От националната организация на общопрактикуващите лекари направиха изчисления, от които стана ясно, че за джипита се отпускат допълнително 400 000 направления, което е нищожно малко. Пада се по под 1 направление на човек годишно. За състояния извън острите, един пациент ще си получи това екстра направление след 25 месеца чакане.

Досега правеното безплатно за пациента профилактично изследване за общ холестерол е така организирано, че се налага и доплащане, обясняват медиците. Отделно според тях бумащината ще изнерви допълнително и лекари, и пациенти, които трябва след всеки преглед да слагат подписите си на още допълнителни места. Като например документ, според който докторът е обяснил видовете лекарства, предлагани от различните фирми в аптечната мрежа за определеното заболяване, както и цените им.

С промените сме поставени в пълен буламач на отношенията със Спешна помощ, коментира още д-р Арнаудов, тъй като отпада принципът на 24-часовото разположение на личните лекари. Така неотложните пациенти ще трябва да се поемат от спешните медици. В Свиленград те разполагат с един екип на смяна, който в някои от случаите е и без лекар.

Previous articleПоказват в изложба уникални ножове от Етъра
Next articleЗапочна санирането на първия блок в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...