Нови квартали и улици разрастват града към Речните лозя и Пъстрогорски път

0

Две големи местности в околностите на Свиленград влизат в регулация, съобщиха от общината. Става дума за местностите Речните лозя и Пъстрогорски път, където ще бъдат проектирани и на следващ етап – изградени 51 улици с обща дължина на уличната мрежа 17 км, обособени в 37 нови регулационни квартала.

Предвижда се в следващите 20-25 години много нови територии да се включат в регулация, обясни главният архитект на общината Анастас Карчев. Такава е Стратегията на общинското ръководство за развитието на града, която е заложена в Общия устройствен план, коментиран на няколко публични обсъждания и приет в края на 2014 г., допълни той.

След като от няколко години се коментира възможността, на една от последните си сесии, общинският съвет в града взе решения за изработване на план за улична регулация на въпросните две местности.

арх. Анастас Карчев
арх. Анастас Карчев

Така община Свиленград отговаря на огромния интерес на гражданите и бизнеса за застрояване и ще улесни инвестициите в тези имоти, допълни арх. Карчев. В момента работим по процедурата за одобрение на отредената улична регулация. Изработен е план, който бе оповестен в Държавен вестник. Изпратили сме съобщения за това до всички собственици на поземлени имоти в тези райони. Всеки, който желае, може да се запознае с проекта на плана в Общинска администрация, стая 214, информира още той.

След приемането на плана от Общинския съвет и изработването на работни проекти, общината ще има възможност да изгради инфраструктура до всички имоти, граничещи с уличната регулация – ВиК, електропровод, пътна настилка, улично осветление и др.

Местността Речните лозя, на запад от околовръстния път, е определена в ОУП за жилищно застрояване, а на изток от пътя – за вилно и нискоетажно застрояване. Там регулационният план предвижда построяването на два моста на река Канаклийка, чрез които ще се приобщят към града новопредвидените квартали. Общината има намерение да благоустрои зоната около коритото на Канаклийка и да обособи естествен парк в тази част на града. Местността Пъстрогорски път пък е определена като зона за смесено функционално застрояване – жилищни и промишлени обекти.

Previous articleПетокласничката Преслава Антонова с пълна шестица в олимпиадата по български език и литература
Next articleПоказват в изложба уникални ножове от Етъра

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...