Показват в изложба уникални ножове от Етъра

0

Изложба „Ножарството в Габровския край“ ще бъде открита в Исторически музей в Свиленград. В експозицията, чието откриване е на 1 април, от 17.30 часа, ще бъдат показани изделия от един от най-известните ножарски цен­трове в българските земи през Възраждането – Габрово и околните села и колиби – Нова махала, Баевци, Беленци, Негенци и др. Автор на изложбата е Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти” при Архитектурно-етнографския музей „Етър”. В нея са включени над 130 експоната – инструментариум, уникални ножове от ХIХ – началото на ХХ в. с различна техника на изработка, форма и предназначе­ние, както и колекции ножове от 70-те г. на ХХ в. до началото на ХХІ век.

Plakat_Nozarstvo_2016Откриването на изложбата ще бъде придружено с прожекцията ни филм, представящ технологи­ята за изработване на нож кулаклия и базар на етърския майстор ножар Андрей Андреев.

По тип и варианти габровските ножове надхвър­лят 150 вида. Чрез оригинален иструментариум, и експона­ти от ХIХ в. до наши дни, се представя силата на традициите и приемствеността в ножарството в Габровския край. Екс­понатите са придружени от текстове свързани с преданията и поверията свързани с ножа, както и легенди за светеца – покровител на ножарите – св. Атанас. Благодарение на да­рения, откупки и майсторските надпревари, организирани в Етъра, музеят притежава и една от най-големите колекции ножове на съвременни български майстори ножари.

От 2006 година до сега изложбата е гостувала в градовете Бургас, Пловдив, Велинград, Чипровци, Кюстендил, Казанлък и др. Навсякъде тя предизвиква голям интерес, тъй като представя отколешните традиции в ножарството и съвременните наследници на занаята в Габровския край.

Previous articleНови квартали и улици разрастват града към Речните лозя и Пъстрогорски път
Next articleСвиленградските джипита протестират в сряда, четвъртък и петък

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...