Показват в изложба уникални ножове от Етъра

0

Изложба „Ножарството в Габровския край“ ще бъде открита в Исторически музей в Свиленград. В експозицията, чието откриване е на 1 април, от 17.30 часа, ще бъдат показани изделия от един от най-известните ножарски цен­трове в българските земи през Възраждането – Габрово и околните села и колиби – Нова махала, Баевци, Беленци, Негенци и др. Автор на изложбата е Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти” при Архитектурно-етнографския музей „Етър”. В нея са включени над 130 експоната – инструментариум, уникални ножове от ХIХ – началото на ХХ в. с различна техника на изработка, форма и предназначе­ние, както и колекции ножове от 70-те г. на ХХ в. до началото на ХХІ век.

Plakat_Nozarstvo_2016Откриването на изложбата ще бъде придружено с прожекцията ни филм, представящ технологи­ята за изработване на нож кулаклия и базар на етърския майстор ножар Андрей Андреев.

По тип и варианти габровските ножове надхвър­лят 150 вида. Чрез оригинален иструментариум, и експона­ти от ХIХ в. до наши дни, се представя силата на традициите и приемствеността в ножарството в Габровския край. Екс­понатите са придружени от текстове свързани с преданията и поверията свързани с ножа, както и легенди за светеца – покровител на ножарите – св. Атанас. Благодарение на да­рения, откупки и майсторските надпревари, организирани в Етъра, музеят притежава и една от най-големите колекции ножове на съвременни български майстори ножари.

От 2006 година до сега изложбата е гостувала в градовете Бургас, Пловдив, Велинград, Чипровци, Кюстендил, Казанлък и др. Навсякъде тя предизвиква голям интерес, тъй като представя отколешните традиции в ножарството и съвременните наследници на занаята в Габровския край.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...