Петокласничката Преслава Антонова с пълна шестица в олимпиадата по български език и литература

0

Единствената шестица при единадесети клас е на Василия Костова

Петокласничката Преслава Антонова Пенчева от ОУ „Иван Вазов” Свиленград получи пълна шестица на областния кръг по български език и литература, който се проведе на 21 февруари в Хасково. На него се явиха още двама петокласници и четирима шестокласници от училището.

Само две са пълните шестици в тази възрастова група в цялата област. Едната от тях е на Преслава. Литературната задача на учениците от пети клас бе свързана с трансформиращ преразказ на непознат текст от художествено произведение, за която е било определено време от два часа. Преслава Пенчева се е справила отлично при изразяването, преразказването на диалога и пунктуацията. Ученичката сподели, че е изключително радостна от постигнатия успех и благодари на настоящата си преподавателка Марияна Радойнова, както и учителката си от началното училище Сийка Проданова.

Преслава направи впечатление с много добрата си подготовка по български език и литература още в началото на учебната година, разказа и г-жа Радойнова. Освен подготовката за всеки час, Преслава е от този тип ученици, които изпипват детайлите при създаването не само на писмен текст, но и в изразяването на устната реч. Радойнова допълни, че освен материалът в учебника, ученичката чете и различна странична литература, любознателна е, и в часовете винаги задава допълнителни въпроси. Текстът, който са дали от МОН е доста дълъг и сложен за трансформация, но се радвам, че тя се справи  перфектно. Надявам се  Преслава и занапред да запази интереса си към литературата и от нея да стане един добър български творец, каза още преподавателката й.

При по-големите ученици единствената пълна шестица в областта е получила единадесетокласничката от СОУ „Д-р Петър Берон” Василия Костова. Наскоро Василия спечели стипендия от конкурс на фондация „Комунитас“, който й осигури годишна стипендия под формата на достъп до професионални консултации и кредит за книги.

Отлични резултати има и абитуриентката от СОУ-то Ваня Пиперова на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Блестящо представяне на областните кръгове имат и Ясен Дрънгов по английски език и Радост Пламенова по история и цивилизация. Седмокласникът Веселин Николов се класира за националния кръг на олимпиадата по география и икономика.

Previous articleЗа 11-ти път: Връчиха наградите за поезия „Жената – любима и майка”
Next articleНови квартали и улици разрастват града към Речните лозя и Пъстрогорски път

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...