Петокласничката Преслава Антонова с пълна шестица в олимпиадата по български език и литература

0

Единствената шестица при единадесети клас е на Василия Костова

Петокласничката Преслава Антонова Пенчева от ОУ „Иван Вазов” Свиленград получи пълна шестица на областния кръг по български език и литература, който се проведе на 21 февруари в Хасково. На него се явиха още двама петокласници и четирима шестокласници от училището.

Само две са пълните шестици в тази възрастова група в цялата област. Едната от тях е на Преслава. Литературната задача на учениците от пети клас бе свързана с трансформиращ преразказ на непознат текст от художествено произведение, за която е било определено време от два часа. Преслава Пенчева се е справила отлично при изразяването, преразказването на диалога и пунктуацията. Ученичката сподели, че е изключително радостна от постигнатия успех и благодари на настоящата си преподавателка Марияна Радойнова, както и учителката си от началното училище Сийка Проданова.

Преслава направи впечатление с много добрата си подготовка по български език и литература още в началото на учебната година, разказа и г-жа Радойнова. Освен подготовката за всеки час, Преслава е от този тип ученици, които изпипват детайлите при създаването не само на писмен текст, но и в изразяването на устната реч. Радойнова допълни, че освен материалът в учебника, ученичката чете и различна странична литература, любознателна е, и в часовете винаги задава допълнителни въпроси. Текстът, който са дали от МОН е доста дълъг и сложен за трансформация, но се радвам, че тя се справи  перфектно. Надявам се  Преслава и занапред да запази интереса си към литературата и от нея да стане един добър български творец, каза още преподавателката й.

При по-големите ученици единствената пълна шестица в областта е получила единадесетокласничката от СОУ „Д-р Петър Берон” Василия Костова. Наскоро Василия спечели стипендия от конкурс на фондация „Комунитас“, който й осигури годишна стипендия под формата на достъп до професионални консултации и кредит за книги.

Отлични резултати има и абитуриентката от СОУ-то Ваня Пиперова на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Блестящо представяне на областните кръгове имат и Ясен Дрънгов по английски език и Радост Пламенова по история и цивилизация. Седмокласникът Веселин Николов се класира за националния кръг на олимпиадата по география и икономика.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...