За 11-ти път: Връчиха наградите за поезия „Жената – любима и майка”

0

Статуетката от тазгодишното издание на Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка” беше присъдена на Пламен Сивов от софийското село Локорско. Неговият цикъл стихотворения бе оценен най-високо от журито сред 220 произведения на 103-ма участници. В поетичната надпревара се включиха поети любители на възраст от 13 до 71 години. Победителят сподели, че не е очаквал такова признание и отбеляза, че от този край е един от поетите, от които се е учил на писане – Ивайло Балабанов.

Председателят на Съюза на българските писатели и председател на журито Боян Ангелов пристигна в Свиленград заедно с поета Димитър Христов, за да участва в церемонията по награждаването на победителите.

„България твори и това ни радва, респектиран съм от качеството на творбите и пожелавам този конкурс да расте във времето в града с име на коприна – материята най-близка до поезията”, обяви Ангелов. Той използва възможността и връчи от името на Управителния съвет на Съюза на българските писатели почетна грамота за цялостно творчество на Ивайло Балабанов. В поздравителен адрес до организаторите областният управител на Хасково Станислав Дечев определи конкурса като емблема на Хасковска област, който вече 11 години вдъхновява поети от цялата страна.

Втората награда на конкурса замина за Троян. Тя бе връчена на Цветана Качерилска за цикъл стихотворения. Третата награда е за Валентин Евстатиев от София също за цикъл стихотворения. Две поощрителни награди определи журито. Те са за 71-годишната Данушка Матова от София за стихотворението „Самочувствие” и за Светлана Ангелова от Харманли за „Параван на надеждата”.

Във възрастовата група на малките поети – до 18 години, първа и втора награда бяха отредени съответно за близначките Сабел и Сюзън Гератлиеви на 15 години от Казанлък за стихотворенията им „Дъщеря на морската пяна” и „Мамо”. Трета награда получи Есмералда Спасова на 15 години от Радомир за цикъл стихотворения, а поощрителните награди са за Яна Иванова на 17 години от Варна и Диана Славейкова на 15 години от Радомир.

За поредна година Дамски Лайънс клуб „Свилена” връчи награда в подкрепа на талантливите деца на Свиленград – на Георги Костадинов, от VI клас в ОУ „Иван Вазов”, за стихотворението „Обичам те, мамо”.

Всички отличени участници получиха грамоти, парични награди и сувенири, както и поетичния сборник с най-добрите стихове, издаден за 10-годишния юбилей на конкурса с подкрепата на Министерство на културата.

Конкурсът „Жената – любима и майка” се организира вече 11 години от Община Свиленград, НЧ „Просвета-1870” и СБП по инициатива и под патронажа на съпругата на кмета на Свиленград Елена Манолова, която осигурява част от наградния фонд. Традиционен домакин на церемонията по награждаването е шато „Катаржина” в Мезек. В програмата участваха най-изявените възпитаници на Детската музикална школа, СКТ „Златните момичета” и ВГ „Хармония”.

Previous articleВ Мезек прогониха злите сили с кукерски празник
Next articleПетокласничката Преслава Антонова с пълна шестица в олимпиадата по български език и литература

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...