В Мезек прогониха злите сили с кукерски празник

0

Читалището в селото възстанови прекъсната от 30 години традиция

Над 300 души се събраха на кукерския празник в село Мезек, който беше организиран за Сирни Заговезни в неделя. С атрактивни костюми, кукерски игри, пищни маски и автентична народна музика присъстващи и участници се потопиха в атмосферата на древни традиции и обичаи.

Най-доволни от деня на прошката бяха децата, които също се включиха в кукерските игри със саморъчно изработени маски. В продължение на почти три часа, гостите и жителите на село Мезек се наслаждаваха на изпълненията на гайда и богат музикален съпровод на музиканти от Свиленград, Мезек и Стара Загора.

След 30 години прекъсване, идеята за пресъздаването на кукерския празник бе на самодейците от местното НЧ „Изгрев1921” в с. Мезек. Кукерският обичай е познат в туристическото село, като „Бабушари”. Неизменна част от традиционния кукерски костюм бяха насаждените лица и звънците /чанове/ поставени около кръста на кожен колан.

В  кукерските демонстрации бе отразено ежедневието на хората, които се занимават със земеделие. Характерна част от групата е т.нар. „Булка” – това е облечен мъж в женска булчинска носия. В дома на Царя пък бе извършен и ритуалът  „заораване”. В кукерските игри, самодейците от Мезек представиха още ловджийска сцена, борба с мечката и младоженеца. В края на програмата, кукерите заедно с Царя обиколиха огъня, който бе запален на площада в селото. След обиколката Царя благодари на кукерите, благослови техните ритуали и даде начало на кукерското хоро.

Кукерските карнавални игри се организират за Сирни Заговезни. С тях се плашат лошите сили и се прогонва студа, а за плодородие и здраве се извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други. Извършват се и други обредни действия като прескачане на огън, хвърляне на стрели, хамкане.

От Сирни Заговезни, който християните наричат още Прошка, започват и Великденските пости.

Previous articleАвторското парче на „Приливна вълна” начело в топ класация
Next articleЗа 11-ти път: Връчиха наградите за поезия „Жената – любима и майка”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...