В Мезек прогониха злите сили с кукерски празник

0

Читалището в селото възстанови прекъсната от 30 години традиция

Над 300 души се събраха на кукерския празник в село Мезек, който беше организиран за Сирни Заговезни в неделя. С атрактивни костюми, кукерски игри, пищни маски и автентична народна музика присъстващи и участници се потопиха в атмосферата на древни традиции и обичаи.

Най-доволни от деня на прошката бяха децата, които също се включиха в кукерските игри със саморъчно изработени маски. В продължение на почти три часа, гостите и жителите на село Мезек се наслаждаваха на изпълненията на гайда и богат музикален съпровод на музиканти от Свиленград, Мезек и Стара Загора.

След 30 години прекъсване, идеята за пресъздаването на кукерския празник бе на самодейците от местното НЧ „Изгрев1921” в с. Мезек. Кукерският обичай е познат в туристическото село, като „Бабушари”. Неизменна част от традиционния кукерски костюм бяха насаждените лица и звънците /чанове/ поставени около кръста на кожен колан.

В  кукерските демонстрации бе отразено ежедневието на хората, които се занимават със земеделие. Характерна част от групата е т.нар. „Булка” – това е облечен мъж в женска булчинска носия. В дома на Царя пък бе извършен и ритуалът  „заораване”. В кукерските игри, самодейците от Мезек представиха още ловджийска сцена, борба с мечката и младоженеца. В края на програмата, кукерите заедно с Царя обиколиха огъня, който бе запален на площада в селото. След обиколката Царя благодари на кукерите, благослови техните ритуали и даде начало на кукерското хоро.

Кукерските карнавални игри се организират за Сирни Заговезни. С тях се плашат лошите сили и се прогонва студа, а за плодородие и здраве се извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други. Извършват се и други обредни действия като прескачане на огън, хвърляне на стрели, хамкане.

От Сирни Заговезни, който християните наричат още Прошка, започват и Великденските пости.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...