Безплатно саниране за 25 сгради в Свиленград

0

10 панелни блока в Свиленград ше бъдат санирани по европейската програма “Региони в растеж”. След като първоначално общината подписа договори със сдруженията на 6 жилищни сгради, впоследствие направи това и за още 4, включени в резервния списък. Освен за “Простор” бл. 4, “Бурденис” 8, “Простор” бл. 5, “Стефан Стамболов” 16, “Септемврийци” 12 и “Генерал Скобелев” 29, процедура за енергийно обследване беше обявена и за “Страшимир Дочков” 18, “Простор” 6, бул. “България” 132 и “Изгрев” 6.

Средствата по европейската програма бяха насочени към сгради с под 35 апартамента, тъй като обитателите на обекти с повече апартаменти, които успяха да постигнат съгласие на всички собственици, се възползваха от Националната програма за енергийна ефективност. По нея финансиране има за други 9 блока – в кв. “Изгрев”, бл. 4, 7 и 8, на ул. „Граничар” 166, ул. „Димитър Благоев” 6-8, ул. „Васил Друмев” 8, бул. „България” 123, ул. „Стефан Стамболов” 26-28, ул. „Родина” 14.

През януари минлата година общинската администрация в Свиленград започна разяснителна кампания по Националната програма, за да може повече жилищни сгради да се включат в нея. Експерти от общината подпомагаха сдруженията на собствениците, за да попълнят необходимата документация. През пролетта на миналата година тръгна и енергийното обследване за някои от сградите. За два от блоковете вече са отворени офертите за изпълнител на проектирането  и последващо строителство, за шест има обявени в Агенцията за обществени поръчки процедури за инженеринг, а на три в момента се извършва техническо и енергийно обследване. Прогнозните разходи за всички дейности и строително-ремонтни работи са около 10 млн. лева.

Огромен беше интересът и към Оперативната програма “Региони в растеж” за саниране на жилищните сгради. Над 20 блока от града подадоха документи за кандидатстване, броени дни, след като  като разяснителната кампания започна – през декември 2015. Още в началото на януари стана ясно, че средствата няма да стигнат за всички желаещи безплатно саниране.

По оперативната програма “Региони в растеж” на община Свиленград бяха отпуснати общо 8 181 360 лева. Почти половината от тях са предназначени за обществени сгради, със спешна нужда от ремонт и саниране. За саниране се подготвят ПГССИ „Христо Ботев”, ЦДГ „Детелина”, НУ „Христо Попмарков”, Общинската администрация, ОП „Благоустрояване и озеленяване”, бъдещата библиотека (стария Общински съвет). Жилищните сгради са на етап обследване, на общинските то вече завърши и на част от тях са изготвени работните проекти.

Безвъзмездното обновяване на жилищни и обществени сгради включва подмяна на дограма, външна изолация на стени и покриви, конструктивно възстановяване или усилване в зависимост от повредите, настъпили вследствие експлоатацията на сградите; подмяна на осветление на общи части и други. След санирането, старите панелки ще получат нов облик, икономия в енергопотреблението, удължаване на живота.

Очаква се обаче нов прием на документи и по Националната програма за енергийна ефективност, чийто обхват вече е разширен. В нея се включват и панелни жилища с под 35 апартамента.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...