Безплатно саниране за 25 сгради в Свиленград

0

10 панелни блока в Свиленград ше бъдат санирани по европейската програма “Региони в растеж”. След като първоначално общината подписа договори със сдруженията на 6 жилищни сгради, впоследствие направи това и за още 4, включени в резервния списък. Освен за “Простор” бл. 4, “Бурденис” 8, “Простор” бл. 5, “Стефан Стамболов” 16, “Септемврийци” 12 и “Генерал Скобелев” 29, процедура за енергийно обследване беше обявена и за “Страшимир Дочков” 18, “Простор” 6, бул. “България” 132 и “Изгрев” 6.

Средствата по европейската програма бяха насочени към сгради с под 35 апартамента, тъй като обитателите на обекти с повече апартаменти, които успяха да постигнат съгласие на всички собственици, се възползваха от Националната програма за енергийна ефективност. По нея финансиране има за други 9 блока – в кв. “Изгрев”, бл. 4, 7 и 8, на ул. „Граничар” 166, ул. „Димитър Благоев” 6-8, ул. „Васил Друмев” 8, бул. „България” 123, ул. „Стефан Стамболов” 26-28, ул. „Родина” 14.

През януари минлата година общинската администрация в Свиленград започна разяснителна кампания по Националната програма, за да може повече жилищни сгради да се включат в нея. Експерти от общината подпомагаха сдруженията на собствениците, за да попълнят необходимата документация. През пролетта на миналата година тръгна и енергийното обследване за някои от сградите. За два от блоковете вече са отворени офертите за изпълнител на проектирането  и последващо строителство, за шест има обявени в Агенцията за обществени поръчки процедури за инженеринг, а на три в момента се извършва техническо и енергийно обследване. Прогнозните разходи за всички дейности и строително-ремонтни работи са около 10 млн. лева.

Огромен беше интересът и към Оперативната програма “Региони в растеж” за саниране на жилищните сгради. Над 20 блока от града подадоха документи за кандидатстване, броени дни, след като  като разяснителната кампания започна – през декември 2015. Още в началото на януари стана ясно, че средствата няма да стигнат за всички желаещи безплатно саниране.

По оперативната програма “Региони в растеж” на община Свиленград бяха отпуснати общо 8 181 360 лева. Почти половината от тях са предназначени за обществени сгради, със спешна нужда от ремонт и саниране. За саниране се подготвят ПГССИ „Христо Ботев”, ЦДГ „Детелина”, НУ „Христо Попмарков”, Общинската администрация, ОП „Благоустрояване и озеленяване”, бъдещата библиотека (стария Общински съвет). Жилищните сгради са на етап обследване, на общинските то вече завърши и на част от тях са изготвени работните проекти.

Безвъзмездното обновяване на жилищни и обществени сгради включва подмяна на дограма, външна изолация на стени и покриви, конструктивно възстановяване или усилване в зависимост от повредите, настъпили вследствие експлоатацията на сградите; подмяна на осветление на общи части и други. След санирането, старите панелки ще получат нов облик, икономия в енергопотреблението, удължаване на живота.

Очаква се обаче нов прием на документи и по Националната програма за енергийна ефективност, чийто обхват вече е разширен. В нея се включват и панелни жилища с под 35 апартамента.

Previous articleБългарски превозвачи отново в готовност за контрапротест по границата с Гърция
Next articleСпортни и културни събития за Трети март в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...