Български превозвачи отново в готовност за контрапротест по границата с Гърция

0

Ако до понеделник (29 февруари 2016 г.) гръцките фермери не вдигнат трайно блокадата на българо-гръцката граница, българските превозвачи са категорични, че започват контраблокада. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешната среща с българските превозвачи, в която участва и министърът на външните работи Даниел Митов и представители на българските превозвачи.

Министър Ивайло Московски изтъкна, че тормозът на гръцките фермери продължава близо десет години и това вече е напълно неприемливо и нетърпимо. По думите му, загубите за българските превозвачи и бизнес са за десетки милиони, а до сега компенсации от гръцката страна не са изплащани.

Двамата министри обявиха, че ще инициират на двустранен принцип и на ниво Европейска комисия, разработването на нов тип документ и процедура, даващи право на ЕК за бърза и ефективна намеса, гарантираща разрешаването на подобни кризи. Към момента сегашният механизъм е много бавен и реално не работи. По време на брифинга стана ясно, че МТИТС и МВнР вчера са изпратили писма до всички държави-членки на ЕС, за да ги информират за сериозността на проблема с преминаването на българо-гръцката граница.

По време на разговорите превозвачите запознаха двамата министри с намеренията си да предприемат контраблокада, ако гръцките фермери продължават да затварят границата. Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски заяви, че техните действия ще бъдат насочени само към гръцки камиони и микробуси, превозващи селскостопанска продукция през българските гранични пунктове. Той уточни, че ще блокират и гръцките превозни средства опитващи се влязат в страната през Македония. По думите му, това е справедливо решение, тъй като ситуацията на границата е създадена от гръцките земеделски производители и е редно те да понесат последствията от техния контрапротест, а не другите сектори от икономиката и обикновените граждани.

Ако проблемите с преминаването през Гърция не бъдат решени трайно, превозвачите декларираха, че са готови да преминат към крайни действия, като затворят българо-гръцката граница за всички превозни средства в периода от 30 април до 7 май и от 15 юли до 20 август.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...