Дегустираха наши вина в руското посолство

0

„Езегре” впечатлява с каберне и марселан за поредна година на приема на военното аташе

Произведени в нашия регион вина дегустираха в руското посолство. Тукашната винарна „Лозев Уайн” за пета поредна година получава покана да представи вината си, а за трета – от тях отпиват на официалния прием, организиран от военния аташе на Русия по повод Денят на Защитника на Отечеството.

Щандът със свиленградските вина е бил разположен до изисканата банкетна зала, заедно с още два щанда за вино и други два – за водка и уиски. Дипломати от други посолства и официални гости обаче са проявили нескрит интерес към кабернето и марселана, разказа Тодор Лозев. Той сподели още, че популярният певец Бисер Киров от няколко години е голям фен на свиленградското каберне и не пропуска да си поръча от него.

Истинската изненада при вината на „Лозев Уайн” обаче се оказва марселанът, който се произвежда само на още едно място в страната ни. Именно тукашната винарна е отправила искане той да бъде включен в списъка със сортовите вина на България. Първата реколта марселан Лозеви вадят през 2011 година. Днес интересното вино, произведено в Свиленградско, се предлага и в един от софийските магазини, минаващ за едно от най-добрите вино места в столицата и препоръчван от туристически сайтове като част от софийски винен маршрут.

12717342_10153296314372213_253900706296425812_nСвиленградската винарска изба е отворена през 2005 г. Масивите й са разположени на 185 дка, при село Сива река, в местността „Езегре”. Насажденията са със селектирани сортове грозде като Каберне совиньон, Мерло, Сира, Марселан, Шардоне и Вионие.

Брандът „Езегре” /в превод нещо като „сива вода”/ в последната година се разширява и заедно с червените вина, избата отскоро предлага розе /от марселан/ и бяло вино.

Смятаме да разширим производството и винарната, коментира още Тодор Лозев, за да можем да преработваме всичкото грозде, което произвеждаме. Към момента голяма част от него се продава, допълни той. А защо не и да стъпим на руския пазар, предлагайки малки количества от бутиковото си производство.

Previous article„Термопроектстрой” организира семинар за отоплението на пелети
Next articleБългарски превозвачи отново в готовност за контрапротест по границата с Гърция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...