Дегустираха наши вина в руското посолство

0

„Езегре” впечатлява с каберне и марселан за поредна година на приема на военното аташе

Произведени в нашия регион вина дегустираха в руското посолство. Тукашната винарна „Лозев Уайн” за пета поредна година получава покана да представи вината си, а за трета – от тях отпиват на официалния прием, организиран от военния аташе на Русия по повод Денят на Защитника на Отечеството.

Щандът със свиленградските вина е бил разположен до изисканата банкетна зала, заедно с още два щанда за вино и други два – за водка и уиски. Дипломати от други посолства и официални гости обаче са проявили нескрит интерес към кабернето и марселана, разказа Тодор Лозев. Той сподели още, че популярният певец Бисер Киров от няколко години е голям фен на свиленградското каберне и не пропуска да си поръча от него.

Истинската изненада при вината на „Лозев Уайн” обаче се оказва марселанът, който се произвежда само на още едно място в страната ни. Именно тукашната винарна е отправила искане той да бъде включен в списъка със сортовите вина на България. Първата реколта марселан Лозеви вадят през 2011 година. Днес интересното вино, произведено в Свиленградско, се предлага и в един от софийските магазини, минаващ за едно от най-добрите вино места в столицата и препоръчван от туристически сайтове като част от софийски винен маршрут.

12717342_10153296314372213_253900706296425812_nСвиленградската винарска изба е отворена през 2005 г. Масивите й са разположени на 185 дка, при село Сива река, в местността „Езегре”. Насажденията са със селектирани сортове грозде като Каберне совиньон, Мерло, Сира, Марселан, Шардоне и Вионие.

Брандът „Езегре” /в превод нещо като „сива вода”/ в последната година се разширява и заедно с червените вина, избата отскоро предлага розе /от марселан/ и бяло вино.

Смятаме да разширим производството и винарната, коментира още Тодор Лозев, за да можем да преработваме всичкото грозде, което произвеждаме. Към момента голяма част от него се продава, допълни той. А защо не и да стъпим на руския пазар, предлагайки малки количества от бутиковото си производство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...