Вдигнаха контраблокадата на границата с Гърция

0

Българските превозвачи вдигнаха контраблокадата на пунктовете с Гърция, включително и на пункт Капитан Петко войвода при Свиленград. Това стана вчера следобед, след призив на транспортния министър Ивайло Московски.

„Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем хора и да не допускаме да има припаднали. Това трябва да приключи”, заяви в неделя в Бургас Московски.

Минути след призива на министъра, българските превозвачи вдигнаха контраблокадата. От гръцка страна също беше отворено и камионите потеглиха.

Вдигането на българската блокада обаче не означава край с гръцката. Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с протестиращите фермери, които повече от 20 дни протестират, блокирайки границата с България. Загубите, които понася транспортния ни бранш заради създалата се ситуация са за десетки милиони лева.

Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, преди дни българските превозвачи обявиха контраблокада, а в последните дни затвориха и всички пунктове с Гърция. Пункт Капитан Петко войвода – Орменион край Свиленград бе блокиран в средата на миналата седмица.

Има известни затруднения при преминаването през някои от пунктовете, каза пред БНР Йордан Абаджиев от Съюза на международните превозвачи.

 „Ще трябва още малко време, за да се изтеглят камионите от ГКПП-Кулата, стига и днес гърците да не блокират границата. От страна на българските превозвачи не предвиждаме блокиране на границата засега. Гръцките фермери се очаква до 10-15 дни да излязат на полето да работят, така че се надяваме блокадите да паднат”, допълни Абаджиев.

„Ние като браншова организация ще подаваме искове, а и всеки превозвач индивидуално ще може да си подава иск. От днес ги призоваваме да подават информация кой какви загуби е претърпял”, каза още Абаджиев.

Previous articleСтартира турнирът за Купа „Трети март”
Next article9 000 годишни данъчни декларации за доходи очаква офисът на НАП в Хасково в следващите два месеца

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...