Свиленград почете паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски

0

Поклонение по повод 143 години от гибелта на Апостола на българската свобода се проведе в Свиленград. Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски, издигнат през 2011 година, по инициатива на Общинския съвет в града. Стихове, посветени на святото дело на Апостола, рецитираха ученици от ОУ ”Иван Вазов”. Слово пред присъстващите прочете историкът Стефан Димитров.

На 11 декември 1868 г. и на 1 май 1869 г. Левски предприема две обиколки из страната и изгражда революционни комитети в Северна и Южна България. Посещава и Свиленград. Тук той се среща с местни патриоти и при второто си идване през август 1871 г. Създава таен революционен комитет с председател Станко Разбойников и членове Димитър Новаков, Стоян Попмарков, Димитър Палазов, Петър Станчов и други, общо 25 души.

Създадената от Васил Левски Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска освободителна война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Апостолът на свободата е обесен в околностите на София на 18 февруари 1873 г. Паметта му обаче в по-голямата част от страната се отбелязва на 19 февруари.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ той е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...