Свиленград почете паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски

0

Поклонение по повод 143 години от гибелта на Апостола на българската свобода се проведе в Свиленград. Церемонията се състоя пред паметника на Васил Левски, издигнат през 2011 година, по инициатива на Общинския съвет в града. Стихове, посветени на святото дело на Апостола, рецитираха ученици от ОУ ”Иван Вазов”. Слово пред присъстващите прочете историкът Стефан Димитров.

На 11 декември 1868 г. и на 1 май 1869 г. Левски предприема две обиколки из страната и изгражда революционни комитети в Северна и Южна България. Посещава и Свиленград. Тук той се среща с местни патриоти и при второто си идване през август 1871 г. Създава таен революционен комитет с председател Станко Разбойников и членове Димитър Новаков, Стоян Попмарков, Димитър Палазов, Петър Станчов и други, общо 25 души.

Създадената от Васил Левски Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска освободителна война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Апостолът на свободата е обесен в околностите на София на 18 февруари 1873 г. Паметта му обаче в по-голямата част от страната се отбелязва на 19 февруари.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ той е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

 

Previous articleНапрежение в третия ден от контрапротестите на пункт Капитан Петко войвода
Next articleТеглиха жребия за Купа „Трети март”. Турнирът почва утре в 10.00 часа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...