Напрежение в третия ден от контрапротестите на пункт Капитан Петко войвода

0

Ескалация на напрежението на пункт Капитан Петко войвода при българо-гръцката граница при поредния ден от контрапротестите на българските превозвачи. Снощи е имало спречкване в гръцко между туристи и шофьора на автобуса им, който е бил ударен.

Вече трето денонощие в отговор на гръцките протести, затворили граничния пункт, през него не се пропускат нито леки, нито тежки автомобили, което изнервя някои от чакащите в Гърция шофьори. За тях днес отново беше раздадена храна и вода от българските превозвачи, блокирали пункта. Опашките на Капитан Петко войвода – Орменион са вече около 3 км от наша и около 10 км от гръцка страна. Сред чакащите има камиони с плодове и зеленчуци, които се развалят.

Българските превозвачи обаче са категорични, че няма да свалят блокадата на границата докато гръцките фермери не се откажат от протестите си на граничния пункт, които нанасят сериозни икономически загуби на бранша в страната ни.  Дори се чуват призиви за протест и затапване на границата в разгара на туристическия сезон в южната ни съседка през юни.

На пункта вчера бе и областният управител на Хасково Станислав Дечев, който съобщи, че се задейства план за доставяне на храна. Той бе категоричен, че хората няма да останат гладни.

Блокираните от гръцка страна български шофьори обаче се заканиха, че ако граничният пункт остане затворен още ден, ще го атакуват с камионите си.

Преди 9 часа тази сутрин беше затворен граничният пункт Златоград, а около 10 часа този на Ивайловград. Така вече всички гранични пунктове с Гърция са непроходими и не може да се осъществява никакъв трафик.

Previous articleМладеж загина в инцидент, трима други са тежко ранени
Next articleСвиленград почете паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...