Превозвачи заплашват с протест на границата с Турция заради работно време на митническото бюро в Свиленград

0

Превозвачи заплашват, че ще затворят границата с Турция, ако не бъде увеличено работното време на митническото бюро в Свиленград. Това съобщават от Съюза на международните превозвачи в позиция изпратена до „Фокус“.

Освен загубите, които търпят през последните дни, заради протестите по гръцката граница, превозвачите сигнализират и за други проблеми, възникнали след въвеждането на последните структурни промени в системата на митниците.

„Фактът, че ГКПП Капитан Андреево работи на 24-часов режим на работа 7 дни в седмицата, а МБ Свиленград /Митническо бюро Свиленград/ не работи на денонощен режим, сам по себе си е предпоставка за натрупването на опашки и удължаване времето на изчакване за обработка на документите“, пишат от Съюза на международните превозвачи.

Потърсени за коментар, тукашни превозвачи съобщиха за svilengrad24, че на този етап не разполагат с информация за предстоящите протести, но потвърдиха за проблема с работното време на митническото бюро. Спедиторски фирми от града също съобщиха, че срещат затруднения заради работното време, което е от 8.00 до 20.00 часа.

При този режим на работа става огромно забавяне на курсовете, твърдят масово от транспортните фирми. Ако преди преструктурирането на Митница Свиленград обработката на документите е отнемала 2-3 часа, сега отнема около 2-3 дни, отчитат те. Това води от една страна до недоволство от страна на клиентите им. От друга – до струпване на камиони по паркингите около новата сграда на митницата в кв. Капитан Петко войвода и няколко дневно ненужно изчакване за преминаване през пункт Капитан Андреево.

Както е известно, от 11 януари Митница Свиленград престана за функционира като такава след 96-годишно съществуване със заповед на Министерството на финансите. Дейността й беше прехвърлена към Митница Бургас и Митница Пловдив. Превръщането на тукашното ведомство в митническо бюро стана с мотива „корупция”, след шумно задържане на цяла смяна митнически служители. Преструктурирането беше придружено с протестна декларация, подписана от стотици свиленградчани и инициирана от местния парламент в Свиленград. Последва и друга декларация – на регионалната структура на КРИБ /Конфедерация на работодателите и индустриалците в България/, които предупредиха, че преструктурирането ще затрудни сериозно бизнеса, заради прекалената централизация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...