Превозвачи заплашват с протест на границата с Турция заради работно време на митническото бюро в Свиленград

0

Превозвачи заплашват, че ще затворят границата с Турция, ако не бъде увеличено работното време на митническото бюро в Свиленград. Това съобщават от Съюза на международните превозвачи в позиция изпратена до „Фокус“.

Освен загубите, които търпят през последните дни, заради протестите по гръцката граница, превозвачите сигнализират и за други проблеми, възникнали след въвеждането на последните структурни промени в системата на митниците.

„Фактът, че ГКПП Капитан Андреево работи на 24-часов режим на работа 7 дни в седмицата, а МБ Свиленград /Митническо бюро Свиленград/ не работи на денонощен режим, сам по себе си е предпоставка за натрупването на опашки и удължаване времето на изчакване за обработка на документите“, пишат от Съюза на международните превозвачи.

Потърсени за коментар, тукашни превозвачи съобщиха за svilengrad24, че на този етап не разполагат с информация за предстоящите протести, но потвърдиха за проблема с работното време на митническото бюро. Спедиторски фирми от града също съобщиха, че срещат затруднения заради работното време, което е от 8.00 до 20.00 часа.

При този режим на работа става огромно забавяне на курсовете, твърдят масово от транспортните фирми. Ако преди преструктурирането на Митница Свиленград обработката на документите е отнемала 2-3 часа, сега отнема около 2-3 дни, отчитат те. Това води от една страна до недоволство от страна на клиентите им. От друга – до струпване на камиони по паркингите около новата сграда на митницата в кв. Капитан Петко войвода и няколко дневно ненужно изчакване за преминаване през пункт Капитан Андреево.

Както е известно, от 11 януари Митница Свиленград престана за функционира като такава след 96-годишно съществуване със заповед на Министерството на финансите. Дейността й беше прехвърлена към Митница Бургас и Митница Пловдив. Превръщането на тукашното ведомство в митническо бюро стана с мотива „корупция”, след шумно задържане на цяла смяна митнически служители. Преструктурирането беше придружено с протестна декларация, подписана от стотици свиленградчани и инициирана от местния парламент в Свиленград. Последва и друга декларация – на регионалната структура на КРИБ /Конфедерация на работодателите и индустриалците в България/, които предупредиха, че преструктурирането ще затрудни сериозно бизнеса, заради прекалената централизация.

Previous articleСтарозагорската опера гостува с „Кармен” в Свиленград
Next articleДанъчни и митничари разкриха мобилна бензиностанция и дизел в Любимец

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...