Старозагорската опера гостува с „Кармен” в Свиленград

0

Старозагорската опера пристига в Свиленград със своя атрактивен и зрелищен спектакъл на операта „Кармен” от Жорж Бизе. Представлението е на 16 февруари, вторник, от 18.00 часа на сцената на НЧ „Просвета 1870”.

В месеца на любовта, публиката ще се докосне до една друга епоха, разказваща историята за нестихваща любов и ревност, за изпитанията на характера и за жертвите в името на любовта.

„Кармен” е всичко около нас, целия живот, целия свят, без сенки, без недоизказаност”, казва за тази опера Ромен Ролан.

„Музиката на Бизе ми се струва съвършена. Тя се приближава до вас леко, гъвкаво, с уважение…”, размишлява Фридрих Ницше.

Операта „Кармен” е най-ярката творба на френския композитор Жорж Бизе, създадена върху сюжета на едноименната новела на Проспер Мериме. Опера, която е своеобразен феномен в оперната литература – заглавието се определя от ценителите и музикалните специалисти като най-популярната и обичана опера на всички времена. Затова вече 140 години след написването ѝ и първото ѝ представяне в Парижката Опера Комик /1875г./, „Кармен” не слиза от афишите на всички оперни театри по света.

Не прави изключение и Старозагорската опера. През лятото на 2015 на сцената на Античния форум в Стара Загора бе представена нова сценична версия на операта „Кармен”, а през месец октомври – шедьовърът та Жорж Бизе влезе с голям успех в оперната зала. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценична адаптация Димо Костадинов, диригент на хора Младен Станев. Спектакълът ще дирижира Красимир Къшев.

В ролята на Кармен зрителите ще видят талантливата, млада и красива Михаела Берова. Борис Тасков е в ролята на Дон Хосе, а Валери Турманов – е в ролята на Ескамильо, а Деси Стефанова е Микаела. Това е състав от най-добрите млади и талантливи солисти на Държавна опера-Стара Загора. Участват още хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, както и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Цена на билетите – 6, 8 и 10 лв.

Същият ден, от 12.30 ч. малчуганите могат да гледат операта за деца „Пинокио“. Цената на билета е 3 лв.

Previous articleСамо един от показно арестуваните гранични остава в ареста
Next articleПревозвачи заплашват с протест на границата с Турция заради работно време на митническото бюро в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...