След вчерашната зрелищна операция: Петима гранични полицаи получиха обвинения

0

Заместник-началникът на ГПУ Свиленград е сред задържаните

Петима полицаи от ГПУ Свиленград са с повдигнати обвинения след вчерашната зрелищна операция, която се проведе в града, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура. Обвиненията са за получаване на подкупи от каналджии, нелегално прекарващи чужди граждани от Турция към Западна Европа. Трима от обвиняемите заемат ръководни длъжности.

По време на спец операцията, организирана по линия на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР беше задържан в района на болницата граничният полицай от група „Оперативно-издирвателна дейност” Юлиан Узунов. Той е получил обвинение за подкуп от 5000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти.

За участие в организираната престъпна група, обвинения са повдигнати още на заместник-началника на ГПУ Свиленград Стойчо Димитров, който в момента е временно изпълняващ длъжността началник на граничното управление след като действащият шеф Марин Иванов излезе в болнични. Арестувани и с обвинения са още Иван Иванов и Евгени Тишков – началници на смени, както и на граничния полицай Маргарит Гьорчев, допълват от Апелативната специализирана прокуратура.

Според обвинението и събраните до момента доказателства групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила“ с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти. В процес на установяване е колко групи са били преведени по тази корупционна схема, срещу какви суми и на кого са били разпределяни получените подкупи.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Юлиян Узунов е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За него ще бъде поискано от Специализирания наказателен съд „Задържане под стража“. Уточнява се на кои от останалите четирима гранични полицаи да бъде поискан постоянен арест, и на кои мярка за неотклонение „Парична гаранция”.

За зрелищната операция стана ясно в понеделник около обяд, когато един от граничните служители, награждаван за работата си, беше проснат по очи в района на болницата. Часове наред околвръстния път в района на болницата беше отцепен от спец службите, а криминалисти обискираха автомобила на Юлиан Узунов. Снощи до късно са правени обиски в неговото и други жилища. По неофициална информация, арестът на групата е след многомесечна разработка на тайните служби с масирано използване на СРС-та.

Определен е час за пресконференция на спец прокуратурата. По-късно се очакват още подробности.

Previous articleТенис надеждата ни Георги Георгиев шампион в турнир на Малееви
Next articleСамо един от показно арестуваните гранични остава в ареста

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...