Спор за спорта при гледането на бюджета за 2016 г.

0

Финансирането на футболния клуб се оказа крайъгълен камък на дебатите за бюджета на община Свиленград за 2016 година. Отделените 102 хил. лв. се сториха твърде много на част от общинските съветници.

Това са излишни пари, каза д-р Христо Минков от квотата на ГЕРБ. Той беше категоричен, че след като отборът не е професионален и не може да изпадне от В групата, е излишно да се плащат пари за заплати, квартири, консумативи и храна на външни играчи. По думите му 7 от футболистите на ФК Свиленград 1921 са от други населени места, а от 14-те местни едва двама-трима играят реално на терен. Останалите стоят на резервната скамейка.

Преди години общината не  е давала нито лев за други играчи, а само за ток за нуждите на спортното съоръжение, заяви още екс кметът д-р Минков. Ако имате намерение да продължавате да давате толкова пари, направете си ОФК /общински футболен клуб/ и си го финансирайте.

Общинският съветник Николина Пехливанова обаче заподозря лични интереси в изказването на доктора, свързани с другата футболна школа, имайки предвид „Свиленград“ с треньор Никола Николов, където обаче тренират само деца.

Другият клуб не е мой, опонира д-р Минков. Той е в обществена полза, а аз помагам с каквото мога.

Предложение направи председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент – Атанаска Михайлова. Тя подчерта многобройните медали от национални и европейски състезания на кик боксьори, гимнастички, мажоретки и др. спортни клубове. И предложи да се анализират ползите  от такова голямо финансиране на футболния отбор като се даде пример за спечелени от представителния тим отличия.

Знам, че ще ми отговорите, че това е спортът, който събира най-много публика на стадиона, заяви още Михайлова. Нека не забравяме, че не толкова далече в миналото, многобройна публика са събирали и колоезденето, и борбата. Ако разполагаха с толкова пари останалите клубове също биха я събрали.

Михайлова предложи средствата да бъдат разменени. Или предвидените в бюджета 102 хил. лв. за футбола да бъдат прехвърлени и разпределени между останалите 16 спортни клубове. А с предвидените за тях общо 71 хил. лв. да разполага през тази година футболния клуб.

Николина Пехливанова заяви, че всички спортове имат федерации, от които се очаква, че получават финасирани, но не и футбола. Председателят на общинския съвет Никола Динков също възрази на Михайлова защо след като толкова мандата е била общински съветник нито веднъж не е гласувала против средствата, които традиционно се отпускат на футболния клуб. После обаче не й позволи да му отговори, позовавайки се на правилника.

След заседанието Михайлова уточни, че всеки път е участвала активно в разискванията именно в тази посока, надявайки се на промяна. И припомни, че подобни на нейните доводи – за намаляване на парите за футбола – са имали и други съветници, които сега подозрително си мълчат. Очакваната промяна във футбола обаче така и не идвала, въпреки отпусканите сериозни за местния бюджет средства.

След проведеното гласуване, предложението на Атанаска Михайлова не беше прието. За него гласуваха шестима от общинските съветници, шестима бяха против, а седем се въздържаха.

Иначе финансовата рамка за 2016 година беше одобрена. С 12 гласа „за“, 1 „против“ – д-р Христо Минков и 6 „въздържали се“, в които влизат групата на ГЕРБ, без д-р Карамфилов, който гласува „за“. „Въздържал се“ гласува и Панайот Панайотов от НФСБ.

Предвиденият бюджет на общината е в размер на 15 387 248 лв., от които 7 785 943 лв. са за делегирани от държавата дейности, а останалите – за местни дейности. Заложен е значителен ресурс за поддържане на общинската инфраструктура. Акцент в работата на местната власт ще бъде и програмата за енергийна ефективност. Продължава отпускането на 300 лв. за новородено, 20 хил. лв. са предвидени за помощи по молби на граждани и 10 000 лв. за ин витро процедури на нуждаещи си. Общината няма просрочени задължения.

Според групата общински съветници на БСП бюджетът е балансиран, а приходите в него са реално отразени. Те видяха по-висока социална насоченост на разходите – за финансиране на пенсионерските клубове, за Съюза на слепите, клубовете на инвалидите, за болните от диабет, както и за подобряване на здравните услуги по селата.

Общо над 4 млн. са предвидените средства за реновиране на улиците в града и селата, за общинските междуселищни пътища, както и за решаване на проблемите със сметосъбирането, коментира още лидерът на социалистите Христо Щерев. Групата съветници поискаха от общинската администрация за този мандат да регламентира специална комисия, през ситото на която да минават предложенията за продажба на земеделски земи и гори до 10 дка и то само след проявен инвестиционен интерес, преди да бъдат предлагани за гласуване. Да се отделят средства от продажбата на общински жилища за закупуването на нови имоти, да се преразгледат патентните данъци, а временна комисия да предложи решаване на тежкия проблем с паркирането в града.

Previous articleКирил Търпов: Започнатото в Свиленград реализирах в Щатите
Next articleОтворени врати за родители на първокласници организираха от ОУ „Иван Вазов“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...