Коледни хлябове замесиха от музея

0

Коледни хлябове замесиха от музея и пенсионерски клуб „Александър Кипров“. Възстановката на традиционните ритуали по отбелязването на Бъдни вечер събра и доста деца от ОУ „Иван Вазов“ и ПГССИ „Христо Ботев“, които изгледаха с интерес характерните за нашия край елементи за Бъдни вечер. Директорът на музея Елена Митева разказа повече за традициите и обредните хлябове, а баба Пенка Чапкънова омеси обрената пита.

На сцената на пенсионерския клуб облечените в носии жени донесоха пресято три пъти брашно, а моми, в чиято роля влязоха момичета от ПГССИ „Христо Ботев“, донесоха „мълчаната вода“. Със съставките първо беше омесена „боговицата“ – хлябът предназначен за Бог. А върху него беше изрисуван с тесто кръста и бяха отбелязани посоките на света. Плодородието беше „затворено“ и запазено за дома с обрамчването на питата с плитка от тесто. Още една пита – за къщата беше оставена да втасва, подпечатана с просфората – дървения печат на дома – също украсен със символи на плодородието. Направени бяха и колаците.

Възстановката продължи и на следващия ден, когато с изпечените вече колаци бяха посрещнати и коледарите. На разпънатата в една от стаите на музея традиционна софра бяха подредени 9 постни ястия, колкото месеца трае бременността на жената, разказа отново Пенка Чапкънова. За събралата се публика – стриктно бяха изпълнени всички ритуали от окадяването на къщата с тамяна от най-възрастната жена през разчупването на питата от най-стария мъж. Счупен беше и по един орех, за да се разгадае по него каква ще бъде годината за всеки от семейството. На масата имаше сложени още сушени плодове, сърми, пълнени чушки, боб, варено жито.

Посрещнати бяха и коледарите от народен хор „Станко Панайотов“, които нарекоха здраве и берекет на къщата.

Директорът на музея Елена Митева разказа, че тази година са решили да обърнат по-голямо внимание на правенето на традиционните коледни хлябове. За приготвянето им българското семейство е отделяло много време, а всеки дейтал от ритуала е бил натоварен със символика за плодородие и берекет в дома. Все неща, които според работещите в музея, трябва да бъдат съхранявани и предавани на поколенията. Това е поредната инициатива на музея, в която се включват и ученици от паралелката по туризъм на професионалната гимназия.

Previous articleОсвободиха под гаранция задържаните митничари
Next articleЗа 11 поредна година: Общината връчи спортните призове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...