Освободиха под гаранция задържаните митничари

0

Специализираният наказателен съд пусна под парична гаранция след десетчасово заседание в сряда вечерта 14-те задържани при проведената в неделя акция на граничния пункт „Капитан Андреево“. След първоначално задържаните 33-ма митнически служители, обвинение получиха 22-ма. Впоследствие прокуратурата пусна осем от тях, а за останалите поиска „задържане под стража“.

Съдът отхвърли искането на обвинението и наложи парични гаранции. Митничарите Георги Раковски, Стоян Кръстев, Николай Колев и Атанас Атанасов бяха пуснати срещу 20 хил. лева гаранции, а Атанас Стойчев, Цветомир Петров, Атанас Чолаков, Георги Грамелов, Димитър Костов, Стефан Крумов, Коста Костадинов и Антон Стефанов – срещу 10 хил. лева. Съдът отпредели по 5 000 лв. гаранция за Петко Айръков и Димитър Лилянов.

Съдът прие, че е налице само една от двете законови предпоставки, необходими за да наложи постоянен арест, а именно, че съществува предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, в което са обвинени. В същото време не е налице опасност те да се укрият, или риск да извършат ново престъпление.

Становището на държавното обвинение в сряда беше именно, че митничарите следва да бъдат оставени в ареста, защото могат да извършат ново престъпление. Тъй като всичките задържани митничари са с чисто съдебно минало, съдия Иво Хинов отхвърли тази хипотеза. Съдът също така отхвърли доводите на прокуратурата, че при пускането си под гаранция митничарите биха повлияли на свои колеги да дадат грешни показания – не са намерени доказателства, че те са склонни към подобно поведение. Съдия Иво Хинов отхвърли и възможността някой от митничарите да се укрие.


Съдебният състав прие, предаде Капитал, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, в което са обвинени. Съдия Иво Хинов допусна всички събрани от прокуратурата доказателства, прие ги като надеждни, както и че те по безспорен начин сочат, че митничарите са били участници в организирана престъпна група за събиране на подкупи. Нещо повече – съдът разкритикува прокуратурата, че е повдигнала обвинения само на 22-ма от тях, тъй като според събраните доказателства по делото такива са могли да бъдат повдигнати на много повече митничари. Съдия Хинов се усъмни, че не само обвиняемите, но и всички на „Капитан Андреево“ всъщност са взимали подкупи.

Същевременно той отхвърли тезата на защитата, че иззетите от митничарите при обиските общо 150 хил. лв. в различна валута и контрабандни стоки са спестени пари от заплати. За откритите пари адвокатите на обвиняемите са имали различни тези за техния произход.

Част от митничарите са представили пред съда и свидетелства за различни заболявания, най-вече диабет и хипертония.

Акцията стана повод Министерството на финансите отново да предложи закриването на митницата в Свиленград и прехвърлянето на управлението към Пловдив или Бургас.

Previous articleВ Свиленград запалиха светлините на коледното дърво
Next articleКоледни хлябове замесиха от музея

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...