Утре гледат мерките на задържаните митничари

0

Специализираната прокуратура ще внесе в спецсъда искания за арест на 14-те задържани митничари на „Капитан Андреево” утре – 16 декември, съобщиха от обвинението. Очаква се делото по мерките им за неотклонение да се гледа същия ден следобед.

По информацията на Агенция Фокус, считаните за участници в организираната престъпна група, спрямо които е ангажирана наказателна отговорност, в настоящия момент са: Георги Раковски, Атанас Стойчев, Цветомир Петров, Димитър Лилянов, Кольо Славов, Георги Грамелов, Димитър Костов, Стоян Кръстев, Николай Колев, Атанас Атанасов, Петко Айръков, Петър Парашев, Здравко Паргов, Димитър Димитров, Коста Костадинов, Иван Чакъров, Димитър Горанов Стоян Чолаков, Георги Господинов, Стефан Крумов и Антон Стефанов.

Припомняме, че спецакцията срещу корупцията по границата се проведе в неделя. Първоначално бяха задържани 33-ма митничари от всички смени, които прокуратурата разследваше за организирана престъпна група,  която срещу пари на ръка е пропускала без проверка товари в страната. Впоследствие срещу 22-ма бе повдигнато обвинение, а 8 бяха пуснати срещу парична гаранция. От разследването уточниха, че броят на обвиняемите може да се промени

Разследването е започнало от края на месец август 2015 г. Андрей Андреев, настоящ административен ръководител на Специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор на досъдебното производство уточни, че лицата са от различни смени, като смените общо са 4. Той описа самата схема, по която митническите служители са искали и получавали „трайно регламентирани“ от тях суми, от различни по националност лица – българи и чужденци. По думите му, сумите варират от 2 до 5 евро на автомобил и от 150 до 300 евро на автобус и на карго. Андреев уточни, че намерените около 100 хил. лв. са в различна валута и са били скрити на най-разнообразни места. Досъдебното производство е започнало след получени от Специализираната прокуратура материали от ДАНС за установена корупционна дейност и извършена там разработка.

Previous articleМинистерство на финансите предлага закриване на Митница Свиленград
Next articleВ Свиленград запалиха светлините на коледното дърво

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...