Плащаме по-скъпа вода от този месец

0

С 43 стотинки по-скъпа вода ще плащаме от този месец. Завишението идва след като пречиствателната станция за отпадни води беше въведена в експлоатация. Новата цена е одобрена с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщиха от Вик-Хасково на страницата си в интернет.

В съобщението се посочва, че „считано от 02.11.2015г., потребителите, които ползват услугата отвеждане на отпадъчни води – 0,11 лв./куб. без ДДС, ще заплащат и такса пречистване, в размер на 0,43 лв./куб. без ДДС“.

Такса „пречистване“ ще се плаща от всички домакинства, включително и тези с хидрофори. Тя се калкулира на основата на разходите за поддръжка на пречистващото съоръжение.

За промишлените клиенти на водното дружество, на страницата на ВиК Хасково в интернет, има обявена друга цена. Тя е съобразена със степента на замърсяване, която причинява осъществяването на дейността.  Новата такса „пречистване“ при тях ще се определи на база лабораторните изследвания на отпадните води. Те предстои да се направят от специализирана лаборатория.

За повишенито на цената на водата, след изграждането на пречиствателната станция, стана ясно още при старта на проекта, по който тя беше изградена. С мащабната инвестиция от близо 48 млн. лв. беше изградена още канална мрежа в кв. Капитан Петко войвода и довършена тази в кв. Гебран. Проектът беше спечелен от община Свиленград и беше изпълнен в партньорство с ВиК Хасково. Откриването на обекта беше през април. Лентата преряза лично премиерът Бойко Борисов.

За поддръжката на пречистващото съоръжение общината предвиди в бюджета си близо 90 хил. лв., тъй като не беше ясно кога ПСОВ  ще премине към експлоатация от ВиК.

След като документите бяха подписани, цената на водата беше актуализирана. Към досега плащаните 2.48 лв. с ДДС, ще бъдат добавени и въпросните 43 ст. без ДДС. Така тоталът на кубик питейна вода стига 3 лв., възмущават се наши читатели във Фейсбук. И сравняват с цената в Димитровград, които имат отделно водно дружество. Там кубикът живителна течност е 1.86 лв.

Previous articleВ Свиленград започна Операция „Плюшено мече“
Next articleВ помощното училище отбелязаха Деня на хората с увреждания с откриването на „Хлебна къща“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...