В Свиленград започна Операция „Плюшено мече“

0

Свиленград също последва каузата – коледен подарък за всяко дете в дом. Операция „Плюшено мече“ вече започна в града ни, благодарение на усилията на Десислава Димитрова.

Всъщност това не е кампания за събиране на плюшени играчки, обяснява Деси. Доброволци се свързват с домовете за сираци и изготвят списъци с желанията им, които се публикуват във Фейсбук. Така всеки желаещ да дари, може да избере какво да купи и на кого. Следващата задача, след купуването на подаръка е той да бъде опакован и да се предаде в определен пункт във всеки град.

Операция „Плюшено Мече“ е доброволческа инициатива, която поставя скромното си начало преди 8 години с един дом за деца в неравностойно положение в град Бургас. В основата на кампанията стои Михаела Стойкова. Учила е в Лондон, където участвала в подобна инициатива. През тези 8 години инициативата набира толкова сила, инерция, подкрепа, любов, доброволци и дарители, че тази година тя завладява  цяла България. От едва няколко доброволци в началото, днес те наброяват повече от 90.

За Деси, майка на три деца, кампанията започва с желанието да бъде дарител. Впоследствие става и доброволец в инициативата. Така заедно с друга свиленградчанка – Даниела Василева, успяват да стигнат до децата от трите институции в града – Дневен център за деца с увреждания „Надежда“, защитеното жилище от семеен тип, където са настанени 8 изоставени от родителите деца и Помощното училище интернат „Стефан Василев“.

Вече почти са изпълнени списъците от дневния център и защитеното жилище. За тях ще бъде организиран специален коледен празник, на който ще получат подаръците си. Повечето от тях вече са пристигнали.

Заради големия брой на децата от помощното училище интернат обаче, все още има несбъднати мечти. В интерната има 120 деца с увреждания. Повече от тях дори не могат да кажат какво е желанието им за Коледа. Но имат нужда от обувки, якета за зимата и бельо.

Готов е списъкът на първите 10 дечица. Той вече е публикуван във Фейсбук, в страницата – Хасково Регион Списъци. Списъкът е споделен и във Фейсбук страницата на Свиленград. Вече има и дарители. Техните имена са срещу името на закупения подарък, за да е ясно кой от какво още има нужда.

Приемат се само нови, опаковани и надписани подаръци, обясняват организаторите. В надписа трябва да се съдържат данни за име на детето, години, име на центъра или дома, номер на списъка, както и на дарителя. Адресът на приемателния център в Свиленград е на ул. Максим Горки 2А, Помощно училище интернат „Стефан Василев“.

Ако имате допълнителни въпроси можете да се свържете с координатора Десислава Димитрова на тел.  0895600138. Крайният срок е 11 декември.

Previous articleОще панелки в Свиленград с право на безплатно саниране
Next articleПлащаме по-скъпа вода от този месец

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...