В помощното училище отбелязаха Деня на хората с увреждания с откриването на „Хлебна къща“

0

„Хлебна къща“ откриха в Помощно училище интернат „Стефан Василев“. Официалната церемония съвпадна с днешния Международен ден на хората с увреждания – 3 декември.

Нека покажем своята почит и уважение към несломимия дух на хората с увреждания, каза в словото си директорът на училището Мила Писюзева. В общуването си нека не поставяме ударение върху тяхната диагноза, а върху тяхната индивидуалност, допълни тя.

С Хлебната къща, древното познание за хляба ще помага на децата с увреждания, поясни още Мила Писюзева идеята на училищния проект, направил интерната част от „хлебната мрежа“ на още няколко подобни училища в страната.

помощноВ програмата, организирана и по повод Международния ден на хората с увреждания, участие взе „малката певица с голям глас“ – Катя Минчева. Дамата известна като „Славея на Родопите“ зарадва публиката с китка родопски песни и впечатли с дух и талант.

Поздравителен адрес от името на проф. Тодор Танев прочете Пенка Иванова, директор Дирекция „Формиране, анализ и оценка на политиките“ към МОН. Сред официалните гости бяха още представители от Регионалния инспекторат по образование в Хасково, проф. Христо Макаков от Педагогическия факултет към Тракийски университет – Стара Загора, гости от парньорско училище в Одрин, учители и директори на помощни училища от страната, директори на детски градини и училища в Свиленград, както и директорът на Дирекция Хуманитарни дейности на община Свиленград  – Снежана Янева.

жътвариЖените от Пенсионерския клуб в с. Студена също поздрави присъстващите с фолклорни песни. Деца от ПУИ „Стефан Василев“ показаха в танц елементи от жътвата и правенето на хляба. Молитва за здраве и благоденствие отправиха архийейрският наместник отец Константин и отец Георги.

Хлебната къща е изградена със средства от бюджета на училището. Тя е оборудвана с фурна за печене, маси и пейки за работа. Надежда Савова – автор на социалната инициатива за хлебните къщи е изпратила обучители, а училището вече разполага с 6 хлеботерапевти, които също могат да обучават.

деца хлебна къщаМесенето на хляб е доказано добра арт-терапия. Стартът на работата в къщата беше даден с „Театъра на трохите“, в който деца и учители замесиха вкусни кукли от тесто. В къщата хора с различен обществен и социален статус могат да месят заедно с децата, да общуват и да се забавляват. Начините, по които това се случва са разнообразни – чрез театър, музика, рисуване с брашно, правене на кукли от тесто и тиймбилдинги за приготвяне на хляб.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...