В помощното училище отбелязаха Деня на хората с увреждания с откриването на „Хлебна къща“

0

„Хлебна къща“ откриха в Помощно училище интернат „Стефан Василев“. Официалната церемония съвпадна с днешния Международен ден на хората с увреждания – 3 декември.

Нека покажем своята почит и уважение към несломимия дух на хората с увреждания, каза в словото си директорът на училището Мила Писюзева. В общуването си нека не поставяме ударение върху тяхната диагноза, а върху тяхната индивидуалност, допълни тя.

С Хлебната къща, древното познание за хляба ще помага на децата с увреждания, поясни още Мила Писюзева идеята на училищния проект, направил интерната част от „хлебната мрежа“ на още няколко подобни училища в страната.

помощноВ програмата, организирана и по повод Международния ден на хората с увреждания, участие взе „малката певица с голям глас“ – Катя Минчева. Дамата известна като „Славея на Родопите“ зарадва публиката с китка родопски песни и впечатли с дух и талант.

Поздравителен адрес от името на проф. Тодор Танев прочете Пенка Иванова, директор Дирекция „Формиране, анализ и оценка на политиките“ към МОН. Сред официалните гости бяха още представители от Регионалния инспекторат по образование в Хасково, проф. Христо Макаков от Педагогическия факултет към Тракийски университет – Стара Загора, гости от парньорско училище в Одрин, учители и директори на помощни училища от страната, директори на детски градини и училища в Свиленград, както и директорът на Дирекция Хуманитарни дейности на община Свиленград  – Снежана Янева.

жътвариЖените от Пенсионерския клуб в с. Студена също поздрави присъстващите с фолклорни песни. Деца от ПУИ „Стефан Василев“ показаха в танц елементи от жътвата и правенето на хляба. Молитва за здраве и благоденствие отправиха архийейрският наместник отец Константин и отец Георги.

Хлебната къща е изградена със средства от бюджета на училището. Тя е оборудвана с фурна за печене, маси и пейки за работа. Надежда Савова – автор на социалната инициатива за хлебните къщи е изпратила обучители, а училището вече разполага с 6 хлеботерапевти, които също могат да обучават.

деца хлебна къщаМесенето на хляб е доказано добра арт-терапия. Стартът на работата в къщата беше даден с „Театъра на трохите“, в който деца и учители замесиха вкусни кукли от тесто. В къщата хора с различен обществен и социален статус могат да месят заедно с децата, да общуват и да се забавляват. Начините, по които това се случва са разнообразни – чрез театър, музика, рисуване с брашно, правене на кукли от тесто и тиймбилдинги за приготвяне на хляб.

Previous articleПлащаме по-скъпа вода от този месец
Next articleКалайджиевата къща посреща гости в Мезек

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...