Още панелки в Свиленград с право на безплатно саниране

1

Среща с домоуправители на жилищни сгради организира Общинска администрация – Свиленград. Общината подкани собствениците на панелки да кандидатстват за безплатно саниране. Свиленград получи 8 181 360,11 лева по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за енергийна ефективност, като малко над 4 млн. от тях са за саниране на обществени сгради, а останалите – за жилищни. Община Свиленград е бенефициент за правилното усвояване на тези средства, както и за подобряване качеството на живот и средата в града ни.

Тази програма е различна от националната, по която ще бъдат санирани панелни жилища над 36 апартамента, основно в кв. Изгрев и Граничар. Затова и на срещата преди ден, бяха поканени домоуправители на част от жилищните сгради с не повече от 35 апартамента, строени по индустриален способ. В програмата влизат панелните жилища от кварталите Простор и Младост, както и други по Генерал Скобелев, Стефан Стамболов, бул. България и др. Идеята на общината е средствата да бъдат насочени към повече хора.

Кметът на общината инж. Георги Манолов участва в информационната среща. Той увери присъстващите, че служители на администрацията ще помогнат на желаещите да кандидатстват в целия процес.

„Общината направи каквото е необходимо, за да спечели средствата по програмата за саниране, сега вие като собственици трябва да действате бързо и организирано, за да влязат тези пари във вашите домове”, призова кметът присъстващите на срещата.

Иванка Димитрова – директор на Дирекция „Общинска собственост и устройство на територията” представи насоките за кандидатстване и разясни на свиленградчани стъпките, необходими за получаването на безвъзмездната финансова помощ за саниране на сградите им. Допустимите дейности са подмяна на дограма; топлинно изолиране на външните елементи; ремонт на стълбищни клетки, подмяна на осветление и други.

Необходимите стъпки за кандидатстване за базвъзмездно саниране са: учредяване на Сдружение на собствениците; регистрация на Сдружението в Агенция по вписванията; провеждане на Общо събрание на собствениците на жилищния блок с гласуване и протоколиране на решението им за кандидатстване за безплатно саниране на сградата; подаване на заявление в общината с решението на Общото събрание. При одобрение на кандидатстването – сключване на договор с кмета на общината за финансиране на дейностите. С цел успешно реализиране на програмата се очаква до 22 декември хората да са готови с решенията на Общите събрания.

Санираните сгради трябва да постигат минимум енергиен клас С. Всички строително-монтажни работи трябва да са предписани в техническото обследване на сградата.

По време на срещата хората имаха доста въпроси. Оказа се, че трябва да се регистрира едно сдружение на собствениците на цялата сграда, независимо какъв е броят на входовете. Избира се управителен съвет, който действа от името на всички живущи там. Сдружението трябва да вземе решение за обновяване на сградата с минимум 67% идеални части от общата собственост и да даде съгласие от името на всички собственици общината да реализира дейностите по сградата.

Втора среща ще има с домоуправители и на други жилищни сгради, които имат право на финансиране.

За справки и допълнителна информация:
инж. Иванка Димитрова – тел. 0379 74 310
Светлана Динкова – тел. 0379 74 331
Нели Парашева – тел. 0379 74 311

Previous articleНад 5 хил. лв. събра благотворителният концерт „За едно дете повече“
Next articleВ Свиленград започна Операция „Плюшено мече“

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...