Подписката на Слави Трифонов за нов референдум стигна и в Свиленград

0

Подписка за референдум, инициирана от представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“  има и в Свиленград. В двата хранителни магазина на „Бурденис“ – този на пазара и другия, при месопреработвателното предприятие, е разпространена подписката и са поставени плакати с въпросите за референдума. Реално свиленградчани са почнали да слагат подписите си под исканията от понеделник. В магазина на пазара тази сутрин имаше около 40 подписа, а хората тепърва научаваха за възможността.

Припомняме, че събирането на подписи стартира в страната на 10 ноември, а до 3 месеца трябва да бъдат събрани и внесени в Народното събрание 400 000 подписа. В Инициативния комитет, инициирал подписката, под номер едно е името на Слави Трифонов, последван от екипа сценаристи на телевизионното шоу.

Въпросите, които се предлагат за референдума са:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Свиленградчани на пазара тази сутрин разсъждаваха по въпросите от референдума. Повечето от тях смятат, че 241 депутати са много за малка България и е редно броят им да бъде намален. Държавата ни се топи, възмущават се някои пенсионери, с внуци в чужбина, заради лошите условия на живот. Други смятат, че „гавазите“ от парламента никога няма да се съгласят с промените, защото не ги устройват. И предполагат, че дори да се съберат необходимите подписи, „мафията“ ще направи всичко възможно референдум да няма или въпросите му да бъдат „окастрени“, като на последния. Коментираше се още и избора на началници в МВР. Все пак, когато става дума за нашата сигурност, трябва да имаме право да дадем доверието си на конкретен човек чрез пряк вот, категорични бяха някои от анкетираните в импровизираното ни допитване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...