Подписката на Слави Трифонов за нов референдум стигна и в Свиленград

0

Подписка за референдум, инициирана от представители на Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“  има и в Свиленград. В двата хранителни магазина на „Бурденис“ – този на пазара и другия, при месопреработвателното предприятие, е разпространена подписката и са поставени плакати с въпросите за референдума. Реално свиленградчани са почнали да слагат подписите си под исканията от понеделник. В магазина на пазара тази сутрин имаше около 40 подписа, а хората тепърва научаваха за възможността.

Припомняме, че събирането на подписи стартира в страната на 10 ноември, а до 3 месеца трябва да бъдат събрани и внесени в Народното събрание 400 000 подписа. В Инициативния комитет, инициирал подписката, под номер едно е името на Слави Трифонов, последван от екипа сценаристи на телевизионното шоу.

Въпросите, които се предлагат за референдума са:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Свиленградчани на пазара тази сутрин разсъждаваха по въпросите от референдума. Повечето от тях смятат, че 241 депутати са много за малка България и е редно броят им да бъде намален. Държавата ни се топи, възмущават се някои пенсионери, с внуци в чужбина, заради лошите условия на живот. Други смятат, че „гавазите“ от парламента никога няма да се съгласят с промените, защото не ги устройват. И предполагат, че дори да се съберат необходимите подписи, „мафията“ ще направи всичко възможно референдум да няма или въпросите му да бъдат „окастрени“, като на последния. Коментираше се още и избора на началници в МВР. Все пак, когато става дума за нашата сигурност, трябва да имаме право да дадем доверието си на конкретен човек чрез пряк вот, категорични бяха някои от анкетираните в импровизираното ни допитване.

Previous articleИзбраха председателите на седем комисии в новия парламент. От ГЕРБ си направиха отвод
Next articleБлаготворителен концерт „За едно дете повече“ за осми път

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...