Избраха председателите на седем комисии в новия парламент. От ГЕРБ си направиха отвод

0

Членовете на седемте постоянни комисии към ОбС бяха гласувани на извънредно заседание. То беше и първото, водено от новия председател инж. Никола Динков. Още в началото му, председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Атанаска Михайлова декларира, че са взели решение да не участват в избора за председатели на която и да е комисия.

Предложение за председателски места от ГЕРБ получиха за две комисии. Комисията по здравеопазване, социални дейности и спорт, в която беше предложен за председател д-р Георги Карамфилов и Комисията по образование, култура, права на човека и европейска интеграция, за председател на която беше предложена Атанаска Михайлова. И двамата обаче си направиха отвод. Така че комисиите бяха оглавени съответно от д-р Диана Василева от Реформаторския блок и педагогът Василка Вангелова от БСП. В миналия парламент, при един общински съветник по-малко, ГЕРБ имаха 4 председателски места, сред които и ключовите – Икономическа и Земеделие и гори.

При избора за членове и председатели на почти всички комисии, част от представителите на ГЕРБ в местния парламент, гласуваха „въздържал се“, а д-р Христо Минков на няколко пъти гласува „против“.

След проведения вот, за председател на Икономическа комисия беше избран инж. Христо Щерев /БСП/. Бюджетната комисия бе оглавена от икономистът Николина Пехливанова /ЗС „Ал.Стамболийски”/. Инж. Иван Апостолов /БСП/ е председател на Комисията по териториално и селищно устройство, а Комисията по земеделие, гори и опазване на околната среда ще се води от Николай Колев /Реформаторски блок/.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще се председателства от 30-годишната юристка Цветелина Атанасова /МК „Заедно за Свиленград”/.

Постоянните комисии в Общинския съвет са седем на брой и тяхната работа е регламентирана в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с Общинската администрация. Те са с мандат 4 години или до следващите местни избори. Целта на тези комисии е да се осигури ефективна организация на работата с Общинската администрация за осъществяване на по-добро местно самоуправление. Съгласно правилника всеки общински съветник може да участва в работата на не повече от три постоянни комисии и да бъде председател или секретар на една комисия. Задачата на постоянните комисии е да подпомагат общинския съвет при подготовката на решения по въпроси внесени за обсъждане и решаване; предложения за решаване на проблеми на населението и да осъществяват контрол за изпълнението на решенията на общинския съвет. Постоянните комисии разглеждат и  проекти за решения и други актове, разпределени им от председателя на общински съвет, правят предложения и препо­ръки и изготвят становища по тях.

Previous articleИзложба базар събра гълъбовъди и любители на пернати
Next articleПодписката на Слави Трифонов за нов референдум стигна и в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...