Избраха председателите на седем комисии в новия парламент. От ГЕРБ си направиха отвод

0

Членовете на седемте постоянни комисии към ОбС бяха гласувани на извънредно заседание. То беше и първото, водено от новия председател инж. Никола Динков. Още в началото му, председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Атанаска Михайлова декларира, че са взели решение да не участват в избора за председатели на която и да е комисия.

Предложение за председателски места от ГЕРБ получиха за две комисии. Комисията по здравеопазване, социални дейности и спорт, в която беше предложен за председател д-р Георги Карамфилов и Комисията по образование, култура, права на човека и европейска интеграция, за председател на която беше предложена Атанаска Михайлова. И двамата обаче си направиха отвод. Така че комисиите бяха оглавени съответно от д-р Диана Василева от Реформаторския блок и педагогът Василка Вангелова от БСП. В миналия парламент, при един общински съветник по-малко, ГЕРБ имаха 4 председателски места, сред които и ключовите – Икономическа и Земеделие и гори.

При избора за членове и председатели на почти всички комисии, част от представителите на ГЕРБ в местния парламент, гласуваха „въздържал се“, а д-р Христо Минков на няколко пъти гласува „против“.

След проведения вот, за председател на Икономическа комисия беше избран инж. Христо Щерев /БСП/. Бюджетната комисия бе оглавена от икономистът Николина Пехливанова /ЗС „Ал.Стамболийски”/. Инж. Иван Апостолов /БСП/ е председател на Комисията по териториално и селищно устройство, а Комисията по земеделие, гори и опазване на околната среда ще се води от Николай Колев /Реформаторски блок/.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще се председателства от 30-годишната юристка Цветелина Атанасова /МК „Заедно за Свиленград”/.

Постоянните комисии в Общинския съвет са седем на брой и тяхната работа е регламентирана в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с Общинската администрация. Те са с мандат 4 години или до следващите местни избори. Целта на тези комисии е да се осигури ефективна организация на работата с Общинската администрация за осъществяване на по-добро местно самоуправление. Съгласно правилника всеки общински съветник може да участва в работата на не повече от три постоянни комисии и да бъде председател или секретар на една комисия. Задачата на постоянните комисии е да подпомагат общинския съвет при подготовката на решения по въпроси внесени за обсъждане и решаване; предложения за решаване на проблеми на населението и да осъществяват контрол за изпълнението на решенията на общинския съвет. Постоянните комисии разглеждат и  проекти за решения и други актове, разпределени им от председателя на общински съвет, правят предложения и препо­ръки и изготвят становища по тях.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...