Изложба базар събра гълъбовъди и любители на пернати

0

Изложба базар на гълъби и декоративни птици се проведе в Свиленград. Изложението се организира за поредна година от дружеството на гълъбовъдите в града. Различни породи пернати бяха показани в събота, във физкултурния салон на Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“. Други от тях бяха предложени за продажба в двора на училището. Сред гълъбите, фазаните, различните видове декоративни птици, зайци и кученца, можеше да се видят и гигантски кокошки. Английската порода беше доста атрактивна, а няколко килограмовите, едва четиримесечни „петлета“ можеха да се купят за около стотачка.

Иван Коларов отглежда гълъби вече 70 години
Иван Коларов отглежда гълъби вече 70 години

Повече за десетките породи гълъби, изложени във физкултурния салон на училището, разказа 80-годишният свиленградчанин – Иван Коларов, който вече над 30 години е международен съдия на състезания, а отглежда гълъби от близо 70 години. Познава стандартите и типичните качества, които трябва да притежават различните породи по отношение на глава, очи, оперение. Така може да се постави и правилна оценка, категоричен е той. Според Коларов, една от целите на подобни изложби е да се види нивото на селекция, което са достигнали гълъбовъдите.

Екземплярите са подбрани, но тази година, очудващо, все още не са сменили перушината си и не всички могат да покажат пълния си блясък, коментира Коларов. Според него тукашните гълъбари са доста добри, а част от тях са познати в цялата страна.

Сред най-атрактивните пернати остават пощенските гълъби, разказват още вещите в занаята. Те са определяни и като най-интелигентните от всички. Любители им казват, че има два вида гълъби – пощенски и останалите. Въпрос на правилно хранене и тренировки е разстоянието, което птиците могат да преодолеят в състезанията. Пробегът е на къси, средни и дълги разстояния и може да достигне до 1000 км дневно. Заради тяхната интелигентност, пощенските гълъби са страстта и на 80-годишния Иван Коларов, който истински се гордее със селекцията си. От пощенските му гълъби, е имал класирани на 10 и 24-то място в света на олимпиада.

На изложбата базар, вече с дългогодишна традиция, присъстваха гълъбовъди от цяла Южна България.

Previous articleКасирането на изборите за кмет в Свиленград влезе в съда. Съдът не разреши повторно преброяване на бюлетините
Next articleИзбраха председателите на седем комисии в новия парламент. От ГЕРБ си направиха отвод

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...