Касирането на изборите за кмет в Свиленград влезе в съда. Съдът не разреши повторно преброяване на бюлетините

1

Хасковският административен съд не допусна повторно преброяване на бюлетините за вота за кмет в Свиленград. Съдия Василка Желева отхвърли искането на ГЕРБ, депозирано от името на кандидата им Иван Андреев, чрез софийска адвокатска кантора. В жалбата си, от партията поискаха касиране на кметските избори от 25 октомври. Вотът се атакува в три направления – предизборна кампания, агитация в изборния ден и преброяване на бюлетините.

Делото беше гледано в ХАС днес по обяд. Столичните адвокати са поискали повторно броене на бюлетините във всички 38 секции в общината. Според тях всички протоколи имали или нанесени корекции, без това да бъде посочено, или нямали посочен край на изборния ден. Защитниците дадоха и примери за агитация в изборния ден. В СИК 10, малко преди край на изборния ден, присъствал независимият кандидат за кмет Георги Манолов. Били са разпитани петима свидетели, сред които секретарят на партията Георги Еленков, бизнесменът Димитър Делибозов и екс общинският съветник Васко Василев. Защитата на Манолов, адвокат Всевдана Овчарова, е отхвърлила обвинението с мотива, че кандидатът има право да присъства на броенето на бюлетините и е изчаквал да настъпи този момент.

На изборите през октомври досегашният кмет Георги Манолов спечели четвърти мандат като независим. Това стана на първи тур с 53.87% или 6165 гласа, срещу 38.05% (4354 гласа) за Андреев. На 2 ноември Иван Андреев депозира в ОИК жалбата за касиране на вота за кмет.

Част от исканията на адвокатите му обаче не са били приети днес, тъй като според съда не са имали отношение към жалбата. Самият Иван Андреев не е присъствал по време на делото. Кметът Георги Манолов е бил в кулоарите на съда, но не е влязъл на заседанието.

Решението за изхода на делото ще стане ясен до края на седмицата.

Previous articleОтново Коледен базар в Свиленград
Next articleИзложба базар събра гълъбовъди и любители на пернати

1 COMMENT

  1. Самият факт, че жалбоподателят не е бил в съда, говори за едно лошо скалъпено обвинение. Еленков – не се напъвай, няма да успееш да победиш учителя си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...