51.4% гласували до 17.00 часа за местния вот

0

51.4% достигна избирателната активност за местните избори в Свиленград до 17.00 часа, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Това означава, че през урните са минали от сутринта 10 хил. 163 души. За референдума са гласували 38,9% или 7 хил. 797 от имащите право на глас.

Продължава пред някои от секциите да има опашки. В ромската секция в червеното училище от сутринта има поне по 20 чакащи. Към 16.30 часа, от общо 943-ма гласоподаватели в секцията, 480 бяха пуснали бюлетина за кмет и общински съветници, което надхвърли 50%. За разлика от местния вот, ромите тотално бяха отсвирили референдума. И в съседната 9-та секция в червеното училище, също имаше десетки чакащи пред урните, на там доста бюлетини бяха пуснати и за референдума.

таванИнцидент затвори за кратко 17-та секция, при велето. Парче мазилка падна около 12.00 часа върху един от представителите в СИК-а. Жената, както и останалите членове в комисията и няколкото застъпници, се разминаха само с уплаха. Влагата по тавана в пенсионерския клуб обаче застрашително е нараснала и създава опасност от падането на нови отломки.

В ОИК не са постъпили сигнали за фрапиращи нарушения в изборния процес, съобщи председателят на ОИК Веса Ходжева. Няма сигнали за купуване на гласове и водене на агитация. Постъпилите сигнали имат по-скоро организационен характер и касаят работата на СИК-овете, но не и политическите партии и инициативни комитети, допълни тя.

Очаква се изборният ден да приключи в 19.00 часа, но законът предвижда възможност за неговото  удължаване до 20.00 часа, съгласно решение на ЦИК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...