32% избирателна активност към 13.00 часа

0

Избирателната активност в община Свиленград към 13.00 часа достигна близо 32%, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Гласувалите за кмет и общински съветници станаха 6 хил. 255 души от общо 19 хил. 747 имащи право на глас. Референдумът се оказа с по-ниска избирателна активост – 23% от 20 хил. 045 свиленградчани.

В някои от секциите в града продължава да им опашки от гласоподаватели. Те се сформираха още сутринта. Трите бюлетини в града – за кмет, за общински съветник  и за референдума забавяха някои от избирателите. Въпреки че в по-големите секции имаше поставени по две тъмни стаички, за да не се бавят излишно нещата.

„Проблемът е, че гласуването става все по-сложно“, коментираха хората, чакащи средно по около 30 минути да сигнат до бюлетините.

жороЕксцентричен тон на изборния ден даде небезизвестният рокаджия Жоро Битълса. Той излезе на площада пред Свилена с китара в ръка, картонена кутия и табела с надпис „Продавам глас. Моя!!!“.

На въпроса „защо реши да продадеш гласа си?“, Битълса отговори с краткото „За пари“. И иронично подхвърли, че всеки трябва да се продава.

Призивът му обаче трябваше да намери специално място, тъй като надписът и китарата му се оказаха законово неподходящи за територията на която и да е избирателна секция. В крайна сметка Жоро Битълса разположи табелата си пред хотел „Свилена“ и изпълни няколко култови парчета, едно от които – негово, авторско.

Песента е озаглавена „Няма оправия“ и е записана през далечната 1993 г., доста преди да излезе хитът „Нема такава държава“. След изпълненията, посветени на родните политици тарикати, Жоро Битълса призна, че никой не е поискал да купи гласа му. За сметка на това обаче успя да привлече доста любопитни от съседното заведение.

Оказа се, все пак, че в картонената му кутия има оставени 30 лв., от близък приятел. Тарифа – доста под тиражираната за глас на тези избори – от 50 до 70 лв.

Следващото отчитане на избирателната активност е в 17.00 часа.

Previous article19 хил. 747 в Свиленград избират кмет и общински съветници
Next article51.4% гласували до 17.00 часа за местния вот

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...