32% избирателна активност към 13.00 часа

0

Избирателната активност в община Свиленград към 13.00 часа достигна близо 32%, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Гласувалите за кмет и общински съветници станаха 6 хил. 255 души от общо 19 хил. 747 имащи право на глас. Референдумът се оказа с по-ниска избирателна активост – 23% от 20 хил. 045 свиленградчани.

В някои от секциите в града продължава да им опашки от гласоподаватели. Те се сформираха още сутринта. Трите бюлетини в града – за кмет, за общински съветник  и за референдума забавяха някои от избирателите. Въпреки че в по-големите секции имаше поставени по две тъмни стаички, за да не се бавят излишно нещата.

„Проблемът е, че гласуването става все по-сложно“, коментираха хората, чакащи средно по около 30 минути да сигнат до бюлетините.

жороЕксцентричен тон на изборния ден даде небезизвестният рокаджия Жоро Битълса. Той излезе на площада пред Свилена с китара в ръка, картонена кутия и табела с надпис „Продавам глас. Моя!!!“.

На въпроса „защо реши да продадеш гласа си?“, Битълса отговори с краткото „За пари“. И иронично подхвърли, че всеки трябва да се продава.

Призивът му обаче трябваше да намери специално място, тъй като надписът и китарата му се оказаха законово неподходящи за територията на която и да е избирателна секция. В крайна сметка Жоро Битълса разположи табелата си пред хотел „Свилена“ и изпълни няколко култови парчета, едно от които – негово, авторско.

Песента е озаглавена „Няма оправия“ и е записана през далечната 1993 г., доста преди да излезе хитът „Нема такава държава“. След изпълненията, посветени на родните политици тарикати, Жоро Битълса призна, че никой не е поискал да купи гласа му. За сметка на това обаче успя да привлече доста любопитни от съседното заведение.

Оказа се, все пак, че в картонената му кутия има оставени 30 лв., от близък приятел. Тарифа – доста под тиражираната за глас на тези избори – от 50 до 70 лв.

Следващото отчитане на избирателната активност е в 17.00 часа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...