Ден за размисъл е преди утрешния вот

0

Съботният ден е ден за размисъл, преди утрешния вот. Днес политическата агитация е абсолютно забранена.

В неделя, точно в 6.00 часа ще започне изборния ден. Гласуването ще продължи до 19.00 часа. 38 са избирателните секции на територията на общината. Няма сформирана подвижна секция за хора с увреждания, тъй като не е имало необходимия брой заявления.

В Свиленград избирателите ще гласуват с три бюлетини – за кмет на общината, за общински съветници и с “да” или „не“ на въпроса от референдума.

Избирателите в населените места в общината, които са с над 100 жители, ще гласуват и за кмет на съответното населено място. В 14 села в община Свиленград ще се гласува с четири бюлетини – и за кмет на кметство. В две от тях  – Пъстрогор и Мустрак, кметовете са ясни, ден преди самото гласуване, тъй като в тях има само по един кандидат.

За пръв път на тези местни избори избирателите ще имат право да гласуват преференциално за листата за общински съветници. На бюлетината те трябва да отбележат името на партията, за която са решили да гласуват, в квадратчето отляво и, ако предпочитат определен кандидат от лисатата за общински съветници, да отбележат номера му в листата в кръгчетата отдясно.

Имената на кандидатите за общински съветници няма да присъстват на бюлетините, така че за да гласувате за някого, преварително трябва да знаете неговия номер. Избирателите имат право само на една преференция, т.е. трябва да отбележат само един номер.

109 са кандидатите за общински съветници, които ще се борят за 21 места в местния парламент. Общинската избирателна квота за влизане се изчислява като броят на действителните гласове, подадени в съответната община се разделя на броя на общинските съветници. 7% от този резултат ще са необходими за пренареждане на листата за общински съветници.

В избирателната секция ще има два избирателни списъка. Единият за кмет и общински съветници, а другият – за референдума. Ще има и две урни, в които ще се поставят бюлетините. Едната за кмет и общински съветници, а другата за референдума. След като се попълнят бюлетините за кмет и общински съветници, те ще се пускат в едната урна, а за рефередума във втората. Бюлетината за референдума ще се поставя в плик.

Previous articleАгенция Митници: Опитват се да ни въвлекат в предизборната кампания със слухове
Next article19 хил. 747 в Свиленград избират кмет и общински съветници

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...