Честит празник, Свиленград!

0

На 5 октомври отбелязваме 103 години от Освобождението на Свиленград

С тържествен молебен в църквата „Света Троица“ започна празникът на Свиленград – 5 октомври. Празничната литургия водиха архийерейският наместник отец Константин, отец Георги и архимандрит Януарий. Десетки граждани и официални лица дойдоха в храма, в който беше извършен молебен за здраве и благоденствие на Свиленград  и неговите жители.

След това свиленградчани с коли и автобуси, организирани от общината, се отправиха към историческия връх Шейновец, където на 5 октомври 1912 година започва Балканската война. С нея, Свиленград достига до своето освобождение. Това става 23 години след края на Руско-турската война и последвалият Берлински договор, който оставя тогавашния Мустафа паша в пределите на Османската империя.

На днешната дата преди 103 години, от връх Шейновец започва първата битка в Балканската война. Тук падат и първите жертви в нея – 14 български войници от 30-ти пехотен Шейновски полк. Овладяването на върха, който се охранявал от 100 турски войници е стратегическа битка. Българските воини показват изключителни бойни умения и успяват да пробият турските позиции. След тази победа българската армия тръгва на победен поход. Свиленград е първият освободен град в Балканската война.

ШейновецДнес, навръх паметната дата, на Шейновец беше отслужена панихида в памет на загиналите в историческата битка войни. Да положат венец пред паметника костница дойдоха представители на Общински съвет и Общинска администрация Свиленград, Общински съвет и Общинска администрация Любимец, Общински исторически музей Свиленград, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Народно читалище „Просвета 1870” – Свиленград, Тракийско дружество „Тракия”, СОУ „Желязко Терпешев” – Любимец, ОУ „Любен Каравелов” – Свиленград, Дневен център за деца с увреждания – Свиленград, политически партии и признателни граждани.

Тази година, на 5 октомври, се отбелязват и 80 години от издигането на паметника, наричан Малката Шипка. Решението за направата на монумента е взето още през 1919 година. За пръв път венци и цветя на него се поднасят на 5 октомври 1935.

Previous articleДнес е празникът на Свиленград
Next articleНЧ „Просвета-1870“ Свиленград с най-добър проект в областта на трансграничното сътрудничество

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...