Честит празник, Свиленград!

0

На 5 октомври отбелязваме 103 години от Освобождението на Свиленград

С тържествен молебен в църквата „Света Троица“ започна празникът на Свиленград – 5 октомври. Празничната литургия водиха архийерейският наместник отец Константин, отец Георги и архимандрит Януарий. Десетки граждани и официални лица дойдоха в храма, в който беше извършен молебен за здраве и благоденствие на Свиленград  и неговите жители.

След това свиленградчани с коли и автобуси, организирани от общината, се отправиха към историческия връх Шейновец, където на 5 октомври 1912 година започва Балканската война. С нея, Свиленград достига до своето освобождение. Това става 23 години след края на Руско-турската война и последвалият Берлински договор, който оставя тогавашния Мустафа паша в пределите на Османската империя.

На днешната дата преди 103 години, от връх Шейновец започва първата битка в Балканската война. Тук падат и първите жертви в нея – 14 български войници от 30-ти пехотен Шейновски полк. Овладяването на върха, който се охранявал от 100 турски войници е стратегическа битка. Българските воини показват изключителни бойни умения и успяват да пробият турските позиции. След тази победа българската армия тръгва на победен поход. Свиленград е първият освободен град в Балканската война.

ШейновецДнес, навръх паметната дата, на Шейновец беше отслужена панихида в памет на загиналите в историческата битка войни. Да положат венец пред паметника костница дойдоха представители на Общински съвет и Общинска администрация Свиленград, Общински съвет и Общинска администрация Любимец, Общински исторически музей Свиленград, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Народно читалище „Просвета 1870” – Свиленград, Тракийско дружество „Тракия”, СОУ „Желязко Терпешев” – Любимец, ОУ „Любен Каравелов” – Свиленград, Дневен център за деца с увреждания – Свиленград, политически партии и признателни граждани.

Тази година, на 5 октомври, се отбелязват и 80 години от издигането на паметника, наричан Малката Шипка. Решението за направата на монумента е взето още през 1919 година. За пръв път венци и цветя на него се поднасят на 5 октомври 1935.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...