Днес е празникът на Свиленград

0

Днес е празникът на Свиленград. На 5 октомври градът ни чества своето освобождение.

От историята е известно, че след края на Руско-турската война от 1878 година и в резултат на приетите споразумения на Берлинския конгрес същата година, градът остава под турска власт. Едва 23 години по-късно, по време на Балканската война, Свиленград е освободен и преминава отново в пределите на България. Това се случва на 5 октомври 1912 година, след като българската войска превзема връх Шейновец в Родопите.

Празничният ден ще започне с тържествен молебен за здраве и благоденствие, отслужен в храма „Св. Троица“. По традиция на връх Шейновец ще бъдат поднесени венци на признателност пред героите, загинали в първата битка от Балканската война. За участниците в поклонението общината е осигурила автобуси, които ще потеглят от пл. „5 октомври“ в 10.45 ч. В 11.30 часа е церемонията на историческия връх.

Тази вечер от 19.00 часа в читалище „Просвета 1870“ ще се проведе концерт с участието на Ненчо Балабанов и Йоанна Драгнева, която беше вокал на Дийп Зоун Проджект. Йоанна и групата представиха страната ни на Евровизия 2008. Популярността на Ненчо Балабанов пък набра пълна сила след като актьорът и отличен имитатор спечели шоуто „Като две капки вода“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...