Днес е празникът на Свиленград

0

Днес е празникът на Свиленград. На 5 октомври градът ни чества своето освобождение.

От историята е известно, че след края на Руско-турската война от 1878 година и в резултат на приетите споразумения на Берлинския конгрес същата година, градът остава под турска власт. Едва 23 години по-късно, по време на Балканската война, Свиленград е освободен и преминава отново в пределите на България. Това се случва на 5 октомври 1912 година, след като българската войска превзема връх Шейновец в Родопите.

Празничният ден ще започне с тържествен молебен за здраве и благоденствие, отслужен в храма „Св. Троица“. По традиция на връх Шейновец ще бъдат поднесени венци на признателност пред героите, загинали в първата битка от Балканската война. За участниците в поклонението общината е осигурила автобуси, които ще потеглят от пл. „5 октомври“ в 10.45 ч. В 11.30 часа е церемонията на историческия връх.

Тази вечер от 19.00 часа в читалище „Просвета 1870“ ще се проведе концерт с участието на Ненчо Балабанов и Йоанна Драгнева, която беше вокал на Дийп Зоун Проджект. Йоанна и групата представиха страната ни на Евровизия 2008. Популярността на Ненчо Балабанов пък набра пълна сила след като актьорът и отличен имитатор спечели шоуто „Като две капки вода“.

Previous articleВъзстановка на клуб „Традиция“ Велико Търново в Мезек
Next articleЧестит празник, Свиленград!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...