НЧ „Просвета-1870“ Свиленград с най-добър проект в областта на трансграничното сътрудничество

0

Проект на читалище „Просвета 1870“ е обявен за най-добър в областта на трансграничното сътрудничество. Наградата се присъжда за изпълнението на „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” по програмата България-Турция, който беше реализиран в партньорство с Община Къркларели, Турция. Очаква се престижният приз да бъде връчен лично от регионалния министър Лиляна Павлова и от Мария Дузова, директор на трансграничната програма.

Събитието ще се проведе на 13 октомври, в София, когато е насрочена и конференция на тема „Европейско териториално сътрудничество в Република България – постиженията водят до нови перспективи“, организирана от МРРБ.

Очаква се в събитието да се включат представители на институции и организации, които участват в процеса на териториално сътрудничество: Европейската комисия, управляващи и национални партниращи органи, регионални и местни власти, бенефициенти и др. Конференцията се провежда между два програмни периода и ще постави официално началото на изпълнението на ИНТЕРРЕГ програмите за териториално сътрудничество 2014 – 2020 г. в България.

Номинации са получили много проекти от цялата страна, разработени от общини, неправителствени организации, министерства, училища и др. Престижната награда обаче получава културното средище в Свиленград – за постижения в областта на трансграничното сътрудничество за целия програмен период 2007-2013 г.

Общата стойност на проекта по България-Турция беше 647 хил. 493 евро, а бюджетът на свиленградското читалище излизе близо 395 хил. евро. Подобна мащабна инвестиция в културата не беше правена повече от 50 години.

Средствата бяха вложени в ремонт и газификация на сградата, подмяна на дограмата, ремонт и обзавеждане на кабинетите и репетиционните зали, ново оборудване, осветление и озвучаване на сцената. Музикантите от духов оркестър „Костадин Манов” получиха по трансграничния проект нови инструменти, а фолколрните състави – нови носии.

„Перлата” на проекта може да се окажат звукозаписното студио и арт центъра, разположен във фоайето на читалището. Модерната техника в ремонтираното и звукоизолирано помещение, ще позволи качествени записи на изпълненията на местните състави и в същото време може да генерира приходи от предоставянето на съвременната апаратура на желаещи. Арт центърът пък разполага с тъкачен стан, шевна и плетачна машини и грънчарско колело, с възможност за изпичане на ръчно изработените грънци.

По проекта беше разработен културен пътеводител, включващ информация за традициите, занаятите и местните хора от двете страни на границата. А състави от двете общини организираха дни на българската и турската култура.

По проекта в Къркларели беше изграден общински културен център, който да приюти тамошни фолклорни състави, с галерия и зала за сватбени ритуали.

Previous articleЧестит празник, Свиленград!
Next article5 кг злато откриха митничарите в турски автобус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...