НЧ „Просвета-1870“ Свиленград с най-добър проект в областта на трансграничното сътрудничество

0

Проект на читалище „Просвета 1870“ е обявен за най-добър в областта на трансграничното сътрудничество. Наградата се присъжда за изпълнението на „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” по програмата България-Турция, който беше реализиран в партньорство с Община Къркларели, Турция. Очаква се престижният приз да бъде връчен лично от регионалния министър Лиляна Павлова и от Мария Дузова, директор на трансграничната програма.

Събитието ще се проведе на 13 октомври, в София, когато е насрочена и конференция на тема „Европейско териториално сътрудничество в Република България – постиженията водят до нови перспективи“, организирана от МРРБ.

Очаква се в събитието да се включат представители на институции и организации, които участват в процеса на териториално сътрудничество: Европейската комисия, управляващи и национални партниращи органи, регионални и местни власти, бенефициенти и др. Конференцията се провежда между два програмни периода и ще постави официално началото на изпълнението на ИНТЕРРЕГ програмите за териториално сътрудничество 2014 – 2020 г. в България.

Номинации са получили много проекти от цялата страна, разработени от общини, неправителствени организации, министерства, училища и др. Престижната награда обаче получава културното средище в Свиленград – за постижения в областта на трансграничното сътрудничество за целия програмен период 2007-2013 г.

Общата стойност на проекта по България-Турция беше 647 хил. 493 евро, а бюджетът на свиленградското читалище излизе близо 395 хил. евро. Подобна мащабна инвестиция в културата не беше правена повече от 50 години.

Средствата бяха вложени в ремонт и газификация на сградата, подмяна на дограмата, ремонт и обзавеждане на кабинетите и репетиционните зали, ново оборудване, осветление и озвучаване на сцената. Музикантите от духов оркестър „Костадин Манов” получиха по трансграничния проект нови инструменти, а фолколрните състави – нови носии.

„Перлата” на проекта може да се окажат звукозаписното студио и арт центъра, разположен във фоайето на читалището. Модерната техника в ремонтираното и звукоизолирано помещение, ще позволи качествени записи на изпълненията на местните състави и в същото време може да генерира приходи от предоставянето на съвременната апаратура на желаещи. Арт центърът пък разполага с тъкачен стан, шевна и плетачна машини и грънчарско колело, с възможност за изпичане на ръчно изработените грънци.

По проекта беше разработен културен пътеводител, включващ информация за традициите, занаятите и местните хора от двете страни на границата. А състави от двете общини организираха дни на българската и турската култура.

По проекта в Къркларели беше изграден общински културен център, който да приюти тамошни фолклорни състави, с галерия и зала за сватбени ритуали.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...