Възстановка на клуб „Традиция“ Велико Търново в Мезек

0

Възстановка с участието на клуб „Традиция“ – Велико Търново се проведе в парка на свиленградското село Мезек. Повод за нея стана приближаващия Димитровден, когато четите са се разпускали, а хайдутите са се връщали към домовете си. Пресъздадени бяха сцени от селския живот и „задяването“ на момите край чешмата, пристигането на турците и прогонването им от хайдутите, както и разпускането на четата. Показаният период е от преди създаването на организираното четническо движение на Георги Раковски.

мезекДесетки мезечани се събраха, за да изгледат възстановката, в която участваха 14 преоблечени като хайдути, турци и мирно население велкотърновци. Сред тях и малката, почти тригодишна Ралица. Жени от читалището в селото също участваха в представлението на открито.

Дрехите и атрибутите от средновековния исторически момент са напълно автентични, разказа занаятчията с интересно хоби Стефан Стефанов. Изработката на кожените изделия, например, от група „Традиция“ успяват да си направят сами, по автентична технология, която отнема месеци. Групата сама прави снаряжението, украсите и облеклата си, по запазените историческите документи и свидетелства. Някои от предметите са наистина автентични, на повече от 150 години.

мезекПразникът в селото се реализира по покана на читалището и ръководителят на мъжката певческа група Георги Илиев. Той завърши с изпълнение на мезешки песни и хора. Великотърновски клуб „Традиция“ е създаден през 1999 г.  Участниците са хора на възраст от 16 до 60 години и активно работят за запознававе на населението с великите исторически събития и автентичния начин, по който те са протичали. Освен сцени от Априлското въстание, от величави моменти от Първото и Второто Българско царство в цялата страна, те се занимават и със средновековни римски и византийски възстановки. Стоят в основата на реализирането на идеята за средновековен фестивал в Търново. Наскоро са представили на Царевец средновековния бит, с приготвени автентични византийски ястия. В „менюто“ няма домати, картофи, ориз, пренесени в Европа доста по-късно.

Клуб „Традиция“ Велико Търново има и участия в чужбина. Сред тях в Румъния и Рим.

Previous articleПетър Илиев: Вярвам в управление, основано на патриотизъм и идеи за развитие
Next articleДнес е празникът на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...