Възстановка на клуб „Традиция“ Велико Търново в Мезек

0

Възстановка с участието на клуб „Традиция“ – Велико Търново се проведе в парка на свиленградското село Мезек. Повод за нея стана приближаващия Димитровден, когато четите са се разпускали, а хайдутите са се връщали към домовете си. Пресъздадени бяха сцени от селския живот и „задяването“ на момите край чешмата, пристигането на турците и прогонването им от хайдутите, както и разпускането на четата. Показаният период е от преди създаването на организираното четническо движение на Георги Раковски.

мезекДесетки мезечани се събраха, за да изгледат възстановката, в която участваха 14 преоблечени като хайдути, турци и мирно население велкотърновци. Сред тях и малката, почти тригодишна Ралица. Жени от читалището в селото също участваха в представлението на открито.

Дрехите и атрибутите от средновековния исторически момент са напълно автентични, разказа занаятчията с интересно хоби Стефан Стефанов. Изработката на кожените изделия, например, от група „Традиция“ успяват да си направят сами, по автентична технология, която отнема месеци. Групата сама прави снаряжението, украсите и облеклата си, по запазените историческите документи и свидетелства. Някои от предметите са наистина автентични, на повече от 150 години.

мезекПразникът в селото се реализира по покана на читалището и ръководителят на мъжката певческа група Георги Илиев. Той завърши с изпълнение на мезешки песни и хора. Великотърновски клуб „Традиция“ е създаден през 1999 г.  Участниците са хора на възраст от 16 до 60 години и активно работят за запознававе на населението с великите исторически събития и автентичния начин, по който те са протичали. Освен сцени от Априлското въстание, от величави моменти от Първото и Второто Българско царство в цялата страна, те се занимават и със средновековни римски и византийски възстановки. Стоят в основата на реализирането на идеята за средновековен фестивал в Търново. Наскоро са представили на Царевец средновековния бит, с приготвени автентични византийски ястия. В „менюто“ няма домати, картофи, ориз, пренесени в Европа доста по-късно.

Клуб „Традиция“ Велико Търново има и участия в чужбина. Сред тях в Румъния и Рим.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...