Прокуратурата разследва ученик за каналджийство

0

Районна прокуратура Свиленград води бързо производство срещу 18-годишния Добромир Д, от гр. Хасково. Ученикът от 12 клас е обвинен в превеждане през границата на страната на хора, без разрешение на органите на властта, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

Добромир използвал за целта миниван марка „Нисан Серена“, натъпкан със 12 чужди граждани, две семейства от Сирия и Ирак с децата им, на възраст от 7 до 14 години. Посред бял ден, на 27 септември, около 16.00 часа, ученикът дал газ и без да премине през проверката, с колата отнесъл последната бариера на турския граничен пункт Капъкуле. В българско той спира колата на линията за гранична проверка и прави опит да избяга.

Служители на Гранична полиция го задържат в района на пункта след преследване. В автомобила, чиито стъкла са били облепени с части от кашони, за да не се виждат пътниците, полицаите откриват мигрантите. Пред българските власти те обяснили, че били качени на автомобила от кюрдски каналджии близо до граничния пункт Капъкуле. За „услугата“ платили в Турция по 250 щатски долара на човек. Добромир Д. е трябвало да ги прекара в България. Същия ден той преминал пеша границата, за да отикде в Турция.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград по бързото производство са разпитани свидетели. Установява се собствеността на автомобила и лицата, които са го управлявали при напускане на страната. Миниванът по документи е собственост на човек от Велинград.

12-те чужди граждани от Сирия и Ирак са подали молба за получаване на статут на бежанци, настанени са в Разпределителен център в гр. Елхово. Добромир Д. е бил задържан за 72 часа, а след това е с наложена мярка „гаранция“ 1 500 лв.

До 7 дни Района прокуратура-Свиленград ще внесе обвинителен акт по повдигнатото обвинение срещу него за прекарване на хора през границата без разрешение на органите на властта.

Previous articleПървият българин на Джирото стана почетен гражданин на Свиленград
Next articleЗа Деня на пенсионера откриха клуб „Дълголетие“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...