За Деня на пенсионера откриха клуб „Дълголетие“

0

 

Международният ден на пенсионера – 1 октомври, в Свиленград отбелязаха с откриването на център за възрастни хора „Дълголетие“. Модерният пенсионерски клуб беше изграден със средства по трансграничната програма България – Турция, в партньорство с турската община Узункюпрю. Ще могат да го ползват безплатно всички пенсионери, стана ясно по време на откриването.

Бившето кино „Форум“ беше реконструирано, беше доставено оборудване и облагородено парковото пространство. Проектът беше изпълнен в рамките на 24 месеца. Той е на стойност 354 хил. 142 евро и е насочен към социални групи в неравностойно положение.

Центърът ще предоставя модерна база на пенсионерите за социални контакти и за свободното време. Управител ще организира работата на центъра и ще подготвя тримесечна програма. На посетителите ще се предостави възможност веднъж седмично да ползват консултации с медицинско лице и юрист. Специалисти ще коментират с тях различни теми. Предвидена е и възможност за доставка на обяд от социалния патронаж.

Идеята за цънтъра е от около 7 години, каза изпълняващата длъжността кмет на общината Мария Костадинова.

Всички знаем какъв обект беше това място преди години, заяви тя. Мисля,че днес се убедихте, че го превърнахме в красив и хубав център. Пожелавам си и ние, по-младите да сме живи и здрави и да го ползваме и ние.

Славка Димитрова, председател на единия от пенсионерските клубове, благодари от името на всички за придобивката. Тя пожела за Международния ден на пенсионерите здраве и дълголетие. И радост във финансово изражение.

Новият пенисонерски клуб беше осветен от архийерейския наместник отец Константин. Лентата прерязаха Диана Лозева и Милена Янева от отдел „Проекти“ в общината.

На събитието присъства още кандидатът за четвърти кметски мандат Георги Манолов, ръководителят на съвместния технически секретариат на програмата България – Турция Иван Делчев, изпълнителният директор на Агенция „Социално подпомагане“ Ивайло Иванов, дриекторът на социалната дирекция в Хасково Стефан Манахилов, на социалната дирекция в Свиленград – Росица Христова, ръководители на пенсионерски клубове и пенсионери.

Малко преди началото пристигна и делегация от турската партньорска община – Узункюпрю, заедно с кмета – Енис Ишбилен. По проекта там съществуваща сграда беше превърната в център за жени.

В програмата по откриването на центъра се включиха „Веселяците“ от танцов център Петя Стефанова.

Previous articleПрокуратурата разследва ученик за каналджийство
Next articleБългаро-гръцката организация „Φίλων και οι δύο πλευρές“ с награда за Бербатов и Тухел

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...