За Деня на пенсионера откриха клуб „Дълголетие“

0

 

Международният ден на пенсионера – 1 октомври, в Свиленград отбелязаха с откриването на център за възрастни хора „Дълголетие“. Модерният пенсионерски клуб беше изграден със средства по трансграничната програма България – Турция, в партньорство с турската община Узункюпрю. Ще могат да го ползват безплатно всички пенсионери, стана ясно по време на откриването.

Бившето кино „Форум“ беше реконструирано, беше доставено оборудване и облагородено парковото пространство. Проектът беше изпълнен в рамките на 24 месеца. Той е на стойност 354 хил. 142 евро и е насочен към социални групи в неравностойно положение.

Центърът ще предоставя модерна база на пенсионерите за социални контакти и за свободното време. Управител ще организира работата на центъра и ще подготвя тримесечна програма. На посетителите ще се предостави възможност веднъж седмично да ползват консултации с медицинско лице и юрист. Специалисти ще коментират с тях различни теми. Предвидена е и възможност за доставка на обяд от социалния патронаж.

Идеята за цънтъра е от около 7 години, каза изпълняващата длъжността кмет на общината Мария Костадинова.

Всички знаем какъв обект беше това място преди години, заяви тя. Мисля,че днес се убедихте, че го превърнахме в красив и хубав център. Пожелавам си и ние, по-младите да сме живи и здрави и да го ползваме и ние.

Славка Димитрова, председател на единия от пенсионерските клубове, благодари от името на всички за придобивката. Тя пожела за Международния ден на пенсионерите здраве и дълголетие. И радост във финансово изражение.

Новият пенисонерски клуб беше осветен от архийерейския наместник отец Константин. Лентата прерязаха Диана Лозева и Милена Янева от отдел „Проекти“ в общината.

На събитието присъства още кандидатът за четвърти кметски мандат Георги Манолов, ръководителят на съвместния технически секретариат на програмата България – Турция Иван Делчев, изпълнителният директор на Агенция „Социално подпомагане“ Ивайло Иванов, дриекторът на социалната дирекция в Хасково Стефан Манахилов, на социалната дирекция в Свиленград – Росица Христова, ръководители на пенсионерски клубове и пенсионери.

Малко преди началото пристигна и делегация от турската партньорска община – Узункюпрю, заедно с кмета – Енис Ишбилен. По проекта там съществуваща сграда беше превърната в център за жени.

В програмата по откриването на центъра се включиха „Веселяците“ от танцов център Петя Стефанова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...