Постановката „Похвално слово за българката“ за 70 години на Ивайло Балабанов

0

С постановката „Похвално слово за българката“ по стихове на Ивайло Балабанов отбеляза Свиленград 70-годишнината на поета. Създатели и главни действащи лица в спектакъла са актьорите от Хасковския драматичен театър Ивана Шекерова и Стефан Цирков. В него участваха и младите таланти Паолина Петрова, Зорница Манева, Ламбрети Колев и Петя Манева.

Публиката стана на крака, за да посрещне твореца, получил множество награди за откровената си поезия и изящен изказ. Балабанов пристигна в читалището със съпругата си Ваня. Постановката изгледаха сина му Димитър и неговото семейство – Станимира Балабанова и малкия Иван, внукът на поета. В публиката беше и сестрата на поета и семейството й.

Творбите, по които е направен спектакъла са „Сила“, „Убийците на Левски“, „Апел“, „Небесен мавзолей“, „Обществено мнение“, „Окова за щурец“, „Похвално слово за българката“ и „Принос към европейската история“. Силните и честни думи на Ивайло накараха публиката да прикове вниманието си към 45-минутния въздействащ спектакъл.

Цветя, поздравления и торта за честването на големия ни поет, за който преди три години беше подета национална кампания да влезе в учебниците по литература. От общината му подариха преносим компютър, тъй като след тежкия инсулт, интернет е единственият прозорец на поета към света и публиката, с която споделя своите нови стихове.

Ползвайте Ивайло като Библия, каза заместник-кметът Мария Костадинова. Нека не говорим за него само като поет. Неговата чувствителност идва от дълбочината на земята, от непреходните човешки ценности. Нека черпим от тях, когато ни е хубаво, и когато ни е много тъжно.

Балабанов е роден на 28 август 1945 г. в ивайловградското село Хухла. Почетен гражданин е на Свиленград, Ивайловград и Кърджали. Навръх рождения му ден в библиотеката беше организирана изложба с негови книги, снимки и интервюта. За празника на града беше продължено честването на юбилея на поета със спектакъла по негови стихове.

Ивайло Балабанов видимо се развълнува от показаното уважение и обич на публиката, сред която имаше местни предприемачи, граждани, деца, както и гости от Ивайловград. Поетът успя да стисне приятелски ръката на всеки, пожелал да го поздрави. А с дългогодишни приятели дори запяха рефренът „Хубава си, моя горо, миришеш на младост“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...