Натъпкани в тир мигранти опитаха да преминат границата снощи

0

138 души, натъпкани в тир, се опитаха снощи да преминат нелегално българо-турската граница при пункт Капитан Андреево. Преди евентуалната проверка на камиона с бургаска регистрация обаче, двамата шофьори зарязали превозното средство на самия пункт, твърдят неофициални източници.

Изоставените нелегални имигранти успели да пробият дупка през ремаркето на тира. Един от тях се промушил през нея и отворил на останалите. Сред излезлите имало жени, и деца. Зарязаните от „превозвачите“ бежанци, потрошили кабината на тежкотоварния камион. Твърди се, че те са били натоварени в Одрин.

Обстановката в близкия турски град продължава да бъда усложнена. Шести ден хиляди мигранти са струпани в Одрин и района на километри от границата ни в изчакване накъде да тръгнат. Днес изтича ултиматумът, даден от турското правителство те да се изтеглят към вътрешността на страната, на определени от властите места. По магистралата Одрин-Истанбул-Капъкуле вече няма струпвания на хора.

В същото време е категорична позицията на турското правителство, че то няма по никакъв начин да отвори границите с България и Гърция за мигранти тъй като повечето от тях нямат валидни лични документи и не могат нито законно да напуснат Турция, нито законно да влязат в която е да е от двете съседни държави, предаде БНТ.

От свои близки и познати в България блокираните мигранти разбират, че пътят през България е труден и със сигурност ще бъдат регистрирани. Тук ще се проведе и цялата процедура по отказ или даване на бежански статут. Това е и една от причините, поради които избягват България. Те искат първа страна на регистрация да бъде някоя от страните в Западна или Северна Европа.

Previous articleУчителка и политолог в един разговор за ромите и стойността на образованието
Next articleМалек Хусеин: Проблемът с бежанците не може да се реши със затварянето на граници

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...