Малек Хусеин: Проблемът с бежанците не може да се реши със затварянето на граници

0

Малек Хусеин е роден на 28 декември 1960 година в Сирия. Завършил математическа гимназия в родината си. След което продължава образованието си в МЕИ. Само след година печели стипендия от Министерството на нефта и природните ресурси, откъдето е пратен в София. В българската столица, Малек завършва висшето си образование и се завръща в родината си, където работи в нефтена рафинерия. Идва отново в България през 90-те, където среща бъдещата си жена, с която заживяват в Свиленград. Вече 30 години живее в България. Лидер е на ДПС в Свиленград. Голяма част от времето си обаче напоследък прекарва в Сирия, в родния си град Тартус. Там симпатизира на една сирийска партия, с над стогодишна история. Казва, че между България и Сирия има аналогични исторически моменти. Някои от тях формирали мозайка от малцинства.

Какво се случва в момента в Сирия? Преди около две седмици се върнахте в България. Ескалира ли там напрежението, че през последните дни на границата ни вече има жандармерия и военни, които да спират прииждащите хиляди бежанци.

Вече пета година на територията на Сирия се води война, бих казал – Трета световна. Хората бягат от нея и търсят по-спокойни места. Бежанците са не само пред вратите на Европа. В моя град, Тартус, на брега на морето, населението беше 1 млн. 500 хил. души. Сега нарасна с близо 5 млн. и вече наброява 6 млн. и половина. Всички тези хора, основно християни и алевити, са от вътрешността на страната, където се изповядва друга религия, не нашата. Преместването им, в спокойните територии показва, че този режим, на Башар Асад, който беше сатанизиран, и заради който уж почна войната през 2011 година, не е такъв, за какъвто го представят.

Не е тайна, че над 60% от територията на Сирия, като география, се контролира от бунтовници. Хората не бягат само от Ислямска държава. Всички организаци на терена в Сирия са ислямски. Главната е официално клон на Ал Кайда. Трябва обаче да подчертая, че това са наемници. Повечето са убийци и до един са членове на Ал Кайда. Сирия няма проблем с гражданската опозиция, а с тези главорези. И в интерес на истината, дебело подчертавам, че сирйците в тези организации са малцинство. Не повече от 25%. Всичко останало са извергите на ислямския свят, които са влезли в Сирия. Включително мюсюлманите от двете Америки, от цяла Европа и от Австралия.

Каква им е целта?

Бих се върнал още в 80-те години, когато са се превили проучвания какви са ресурсите на Сирия. Тогава президент беше Хафез Ал-Асад, бащата на сегашния президент. Тогава става ясно, че залежите в Сирия на газ и нефт надвишават в десетки пъти тези в Саудитска Арабия. По това време комунистическият строй в Съветския съюз е към края си. Юрий Андропов пита Асад какво ще прави с проучванията. Той казва, че ще заключи тези документи, надявайки се така да отложи войната с 30 години. Директната причина за сегашните воени действия е готовият проект, който е занесен на Путин и даването на концесията на Русия и на Китай.

Ислямска държава е последващ етап. Това е енергийна война. Всичко друго – човешкият живот и хората, независимо от броя им, нямат стойност. Виждате какво става. Това е цената на тръбата на газта, която трябва да мине от Сирия до Турция и да бъде елиминирана Русия.

Смятам, че поредната бежанска вълна е нарочно предизвикана. Огромна реакция тръгна от снимката на едно дете, изхвърлено на брега на морето. Трагедията е голяма. Но света трябва да знае, че всеки ден в Сирия умират стотици такива деца.

Америка е далече от бежанския поток, тя няма да бъде засегната. Но идва въпросът, защо Суадитска Арабия не приема бежанците. Тя е един от главните играчи. Защо те идват към Европа? Смятам, че това се използва като инструмент, за да се притискат европейските  правителства, пак да се намесят. Така, както ги използва Буш да влязат в Ирак, така и в Сирия. Затова беше и изпреварващия удар на руснаците – с разполагането им на терен. Защото Сирия винаги е била свързана с Русия. Ние сме древна държава и духовен център.

Започна се първо с приказки за демокрация, за човешки права, за нехаресване на управлението на Башар Асад… И се стигна до тук.

Защо няма война в Саудитска Арабия? Нима там има демокрация, свободи? Там жената не може да седи на компютъра, ако няма настойник до нея, не може да кара кола… Това е краят на света. Америка обаче застава зад нея.

Смея да твърдя, че Сирия е най-древната демокрация в Близкия Изток. В периода например 1954-1970 г., между сирийската и софийската жена не е имало голяма разлика. Сега започна повторно ислямизиране на Сирия. Тя, исторически, е последната християнска държава, паднала под исляма. Затова и се взема решение да се наложи един модел на управление, близък до християнството, който съществува вече почти 1 400 години. Той сега е разглобен.

Все пак какво предизвика тази голяма бежанска вълна и идването на толкова много бежанци в Турция?

Бих го определил така. Войната е необикновено събитие. С войната не се свиква. Сирия вече пета година води на територията си една от най-жестоките войни. Много по-жестоки от Втората световна война. Нормално е с течение на времето държавата да изпитва трудности. Няма държава в света, която да издържи на това. Америка нямаше да издържи и три месеца на това положение.

Нещата в Сирия стават драматични, от човешка гледна точка. Казвам, че бунтовниците контролират голяма територия. Голямата тежест пада на правителството на Сирия. Ако към Европа са тръгнали пет-шест милиона, 18 млн. души са обаче настанените в 4-5 спокойни града в Сирия, които се владеят от армията, на средиземно море, където е и президента. Населенето преди беше в пъти по-малко. Затова е нормално да има трудности. Кой бяга от войната, кой от Ислямска държава, други – защото липсват минимум от условията за нормален живот. Пет години война. Унищожени са тецове, инфраструктура, няма ток, училища, болници. Това беше сразено. Нормално е хората да търсят убежище, макар и временно.

Голяма част от хората си мислят, че това не са хора, бягащи от войната, а икономически емигранти и отказват да ги приемат.

Нека да се извади информация, от МВР, до 2011 година какъв процент са имали сирийците. Колко са влезнали в България? Сириецът никога не е бил бежанец. Това му се случва за пръв път в историята. Били сме свидетели на толкова бежански вълни към Сирия. Тя отвори гарницата си с Турция, когато беше арменския геноцид. И в момента имаме едно интелигентно арменско малцинтво в Сирия – между 500 и 700 хил. души. После отвори границите си за кюрдите, за палестинците. Всички те не живеят в палатки в Сирия. Приемали сме ги нормално. И те в момента са собственици там, колкото и аз. След това в Сирия са приютявани ливанците, иракчаните, но никога не сме помолили за помощ нито Арабската лига, нито някой друг.

Затова и мисля, че има хора, които наистина не бягат само от войната. Има и икономически емигранти. Остана ли икономика в Сирия? Преди средната заплата беше 500 долара. А сега няма ток, например. Какво е виновен този или друг, че Америка си прави експерименти в Сирия. Тези хора са имали къщи, работа, осигуровки, безплатно образование и условия да живеят, не са бягали.

Започна обаче затваряне на граници.

Трудно се удържа една граница с едно затваряне. Това все пак е и човешка драма. Хората са изпаднали в нужда. Смятам, че ще се намери адекватно решение на въпроса. Според мен, нещата трябва да се решат кардинално. Огнището на тероризма, което кара хората да бягат, трябва да бъде спряно. Целия свят е виновен за тази трагедия и сега да затваря вратите си! Нали искахте да сваляте режима, да им дадете свобода? Нали хората ви интересуваха? Това, че не живеят свободни? Сега те бягат от тези, които пратихте да ги освободят. Защо не ги приемате? Защо не ги пратите, например, в Саудитска Арабия?

Да очакваме ли още бежанци?

Всичко зависи от войната, накъде отива. Има много сценарии. Само в 4-5 града в Сирия има държава. Разделянето й е много опасно. Създават се едни мюсюлмански субекти, и то в държава, която е една от най-древните християнски страни. Войната не лиши хората само от хляба, а и от историята им. Унищожават се паметници на културата на 5, 6, 7 хил. години. Защото по това време не е имало ислям. Вече не става дума за защитата на режима на Асад. Вече става дума за единството на Сирия. Колкото повече продължи войната, толкова повече ще бягат хората. Този народ търпи вече пет години. Той кипи.

Previous articleНатъпкани в тир мигранти опитаха да преминат границата снощи
Next articleОткриха панаира с фолклорна програма. Търговците по-малко от миналата година

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...