Учителка и политолог в един разговор за ромите и стойността на образованието

1

Как семейство роми избира да живее различно

Валентин Велев. Роден е през 1985 г. в Свиленград. Завършва политология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ром. Жена му е Яна. Родена е през 1991 година. Завършила е начална училищна педагогика с английски език в Тракийски университет Стара Загора. Ромка. Двамата са семейство от около една година. Живеят в Свиленград.

Още от малка исках да стана учителка и изпълних една своя мечта. С това започва разговорът ни с 23-годишната Яна. И сигурно отговорът на този въпрос нямаше да изглежда странен, ако Яна не беше ромка. В началото на учебната година, тя е развълнувана около подреждането на класните стаи и посрещането на учениците в ОУ „Любен Каравелов“. Училището в кв. Капитан Петко войвода има основно ученици от ромски произход. За Яна общуването с тях е повече от работа. Яна може да бъде стимул на всяко ромско дете да продължи да учи. Тя може да разговаря с родителите им, на близък до техния език. И вероятно може да ги убеди, децата им да влизат редовно в клас.

Още от предучилищна възраст исках да стана учителка, продължава Яна. Имах голямо желание, защото бях много привързана към своите учителки. Имах късмет да работя това, което искам.

Според мъжа й, Валентин Велев, образованието е важният избор, който ромите трябва да направят. А ние, мнозинството, да им помогнем, за да разберат, че то има смисъл.

Дали един ром ще бъде образован, това зависи изцяло от семейната среда, обяснява той. От приятелите, от това ти самият да имаш мотивация, за да успяваш. Аз съм такъв човек. Напредвам стъпка по стъпка. Поставям си цел и работя, за да я постигна.

Валентин е завършил политология в ПУ „Паисий Хилендарски“. По-късно записва и „банки и финансов бизнес“, но още не го е завършил. Първоначално е искал да учи право, но не му стига бала. Така записва политология. Смята обаче, че тя му е дала много, за да разбере случващото се около него.

Политологията се оказа доста интересна, казва той. Изградих собствено мислене за политическата обстановка. 100% тя влияе на ромите. Необразованите хора не могат да мислят, винаги можеш да ги прецакаш.

Излизането от средата е помогнало много на Валентин, раказва още той. Вече две поколения, неговото семейство не живее в ромската махала. Дядо му си взема къща до улица Граничар. И помага на чичо му да завърши висше образование. Леля му също е била учителка. Според родителите на Валентин доброто образование е нещо важно, за да се справиш с живота и затова го подкрепят по пътя му до студентската скамейка.

Да, може би причината е излизането от срeдата, продължава Валентин. И не трябва да мислиш, че другите няма да те възприемат. Когато докажеш, че си като тях, ще видиш, че има резултат. Не е само да се отделиш от средата, но и да се приобщиш към другата. Не да останеш капсулован, да живееш в своя си свят, без да се оглеждаш встрани и да видиш възможностите.

Въпреки дипломата обаче Валентин е известно време без работа. Близо три години е общ работник по лозята. До преди година и половина, когато става здравен медиатор към общината в Свиленград, по национален проект.

Ромите ме възприемат, обяснява той. Постигнахме много добри резултати в образованието и в здравеопазването. Напредваме стъпка по стъпка, допълва Валентин.

Обяснявам на ромите, че трябва да видят другата страна на нещата, продължава той. Колко е по-различен животът като имаш образование. Започваш да мислиш, да бъдеш адекватен…  Образованието е нещо, което те прави смислен. Има много хора в махалата, които не знаят как да пишат. Как да си попълнят документите в социалната служба например. Не могат да прочетат какво пише в документите. Как да си намерят работа след това?

Родители на Яна не са я карали да се омъжи рано. Подкрепят я да запише Тракийския университет. Едва след това се събират с Валентин. Откриват се във Фейсбук. Признават, че е трудно да намериш подобен на теб, когато ти самият си различен от другите.

Ранните бракове са също голям проблем, може би най-големият. Първо човек трябва да се образова, а после всичко останало. Животът предлага повече неща, разказва Валентин. В противен случай стоиш на едно място, не можеш да си изкарваш хляба, да си намериш работа, да си подредиш живота. Аз дори понякога си мисля, че ако видят други роми, които се интересуват от образование, от развитие, и те ще се променят. Проблем е, че ромите са затворено общество. Трудно е да ги убедиш, но важното е, че се полагат усилия.

Тук се намесва и Яна. Тя и колегите й в училището работят в тясна връзка с родителите. Опитват се да ги убедят, че училището има смисъл, въпреки че сред ромите няма голяма мотивация. И в повечето случаи пари, да платят таксата в детската градина или учебници и дрехи, с които да изпратят децата на училище. Но трябва да го има примера.

За Яна примерът е дошъл от учителката й в Хасково – Тянка Казакова. Благодарение на нея съм човекът, който съм. Тя ми даде възможност. Аз доказах, че мога да бъда като всички българи. Изпълних една своя мечта, разказва Яна.

Сега среща подкрепата на колегите си в училище. Там не се чувства дискриминирана. Въпреки че е имало моменти в живота, които са били горчиви.

Като си извоюваш чрез качествата си нещо, доказал си, че си един от общността, няма как да има дискриминация, разказва Валентин. Напротив, има уважение. Ето, дойде ден, в който аз мога да помогна, като здравен медиатор. Мога да кажа, едно благодаря на общината, на Хуманитарни дейности, правим невъзможното да постигнем резултати в образованието, искаме да променим нещата. Всички институции трябва да работят в една посока по проблема с ромите.

Около 14% от населението на общината ни е с ромски произход,  показват данните. След няколко години, процентът ще е по-голям.

Трябва ни добра интеграционна политика, казва Валентин. Трябва да се седне на кръгла маса, да се проведе дебат, да се види къде са проблемите, да видим как ще се решат. Не се ли решат, те се задълбочават.

Previous articleЖандармерия подсилва охраната на българо-турската граница
Next articleНатъпкани в тир мигранти опитаха да преминат границата снощи

1 COMMENT

  1. Късмет на младото семейство, но сменете името Велин, защото е Валентин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...